Новите успехи на съвременното българско кино

Някои казват, че няма българско кино. Няма как да повярвам на тези думи, особено след тази бурна 2008- а година, която донесе толкова международни награди за българските филмови продукции.

Време беше родното кино да се събуди от летаргията, в която беше изпаднало през последните десетина-петнайсет години. Пробуждането, дошло с „Мила от Марс”, бе последвано от няколко кино хита тази година. Началото даде филмът на Людмил Тодоров „Шивачки”, който бе награден на редица български и чуждестранни фестивали. Кино щафетата пое най- гледаният в последните години български филм „Дзифт”, който премина като ураган сред престижните форуми по света. Режисьорският дебют на Явор Гърдев бе оценен и с награда за режисура от Московския филмов фестивал. Донесъл рекордни приходи, „Дзифт” е и българската номинация за наградите „Оскар” .

Почти осем години бяха необходими за реализацията на друг голям кино пробив тази година – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Но след дългата подготовка и снимачен период, лентата на Стефан Командарев вече шества из екраните не само у нас. Съвместната продукция на България, Германия, Словения и Унгария, впечатли зрителите освен с невероятната музика, дело на Стефан Вълдобрев, но и с изпълнението на актьорския състав.

Международна популярност на българското кино донесе и документалният филм „Коридор # 8” на режисьора Борис Десподов. Филмът бе първото българско участие за последните шест години на фестивала „ Берлинале”. Продукцията получи и престижната награда на независимото жури на форума.

Поредният повод за гордост през тази година бе създаването на нова филмова версия върху повестта на Елин Пелин „Гераците”. Нискобюджетната продукция вече е представена пред публиката в няколко града в страната.

Ако все още не вярвате в успеха на българското кино, не губете време, а се загледайте в афишите пред което и да е кино. И не се учудвайте, когато видите сред най- касовите заглавия и български имена. Като новият филм на Андрей Слабаков „Хиндемит”. Може би все пак ще повярвате.

* * *

Още по темата:

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" тръгва по кината от 10 октомври

"Хиндемит" – с премиера и във Варна

Коридор #8 спечели „Сърцето на Сараево” за най-добър документален филм

Сподели в: