Новите книги от издателство Алтера

На 06 октомври 2007 (събота) от 18:00 часа „Отвъд алеятА На таванА”, ул.”Будапеща”31 ще се състои премиерата на трите нови книги на издателство „алтера”. Хореографска концепция е на Анна Пампулова – балерина от Софийската опера и балет и асистент в департамент „театър” на НБУ. Музиката е на Джон Кейдж. Водещите са Николай Колев и Илия Граматиков. Събитието се провежда със съдействието на AUDITUM, в рамките на Дните за нова музика „Звук и връзка – София 07”. Издателство „алтера” стартира своята нова поредица за философия, хуманитаристика и социални науки „ЗЕВГМА” със сборника с критически есета „Места на любовта” под съставителството на Миглена Николчина и Надежда Радулова. Сборникът предлага различни перспективи върху философския и литературен Ерос, интерпретиран от десет източноевропейки – Аленка Зупанчич, Миглена Николчина, Андреа Петьо, Надежда Александрова, Катерина Колозова, Милена Кирова, Йелисавета Благойевич, Надежда Радулова, Ирина Жерьобкина, Ралица Георгиева.
Подобно съвместяване „символически разиграва един постплатонически симпозиум, в който обаче прогонените от Сократ жени се завръщат в центъра на дебата. Това преобръщане на перспективата неминуемо въвежда пол/родовата разлика като основополагащ аргумент в етиките на любовта”. Втората книга от поредицата е последната вариация на Боян Манчев на тема „тяло” – „Тялото-Метаморфоза”. Текстът ненатрапчиво дисциплинира мислене в режим „епоха на тялото”, опитва се да осмисли тялото като „немислимото на философията”.

„Тялото-Метаморфоза няма нито привилегията, нито недостатъка да бъде завършен проект. Книгата събира и преработва корпус от текстове с общ тематичен и понятиен хоризонт, писани в период от шест години.” 
Много от текстовете са „вдъхновени от опита на съвременното изкуство, на конкретни творби и артисти, (…) доколкото именно съвременното изкуство – било то пърформанс, танц или видеоарт – отключва и мисли пластически метаморфозите на тялото, изпитва тялото-метаморфоза.”

Ако е вярно казаното от Мишел Фуко, че заниманията с хуманитаристика естетизират живеенето ни, то новата поредица на „алтера” идеално илюстрира подобна екзистенциална стратегия, предлагайки най-оптималното средство това да се случи: качествената книга – както със стилния си дизайн (дело на Надежда Олег Ляхова), така и с безкомпромисния подбор на издаваните текстове.

В поредица „Нова българска литература” събитието е стихосбирката на Николай Атанасов „Органични форми”. Корицата по проект на Мариета Ценова недвусмислено подсказва озъбено-шокиращия привкус на творбите на живеещия в САЩ поет, когото ако критиците и моралистите не успеят да изгорят на клада, ще бъдат принудени да канонизират за светец. Властна, хищна, мрачна, интелектуална и твърде интимна поезия, на която, без да е лишена от висок естетизъм, е вменена мисионерската функция да вземе думата и да изкрещи правото си на съществуване и на свободен изказ. Език, който травестира ту като музика, ту като скулптура, текст, който се държи ту вулгарно, ту клетвено, ту изповедно, ту научно.

Сподели в: