Новини от Джаз Фестивала в Банско

8-ми август 2007 г. ще остане един незабравим ден за всички жители и гости на курортното градче, заради богатата програма, организирана от Община Банско по повод юбилейното издание на фестивала. Програмата, организирана за това велико събитие, започна още от 10:30 ч. с уникалния концерт, изнесен на площада на града от холандския студентски оркестър Ричоти. За него спокойно може да се каже, че е един оркестър, завладяващ със своята младежка красота и излъчване, защото всички 40 изпълнители са студенти от различни музикални университети в Холандия. Целта на Ричоти е да изнасят своите концерти на места пред хора, които нямат възможност да чуят подобна музика на живо. Те се събират и изнасят турнета по цял свят с благотворителна цел. Пеят на места като затвори, болници и училища за умствено изостанали деца. Концертът, който бе изнесен в центъра на Банско, също беше с благотворителна цел. Уникалните музиканти пяха и забавляваха децата от СУПЗ гр. Банско, от Дневен център гр. Банско и от Защитените жилища в града.

Централният площад бе препълнен, интересът към концерта беше голям, публиката имаше възможност да се наслади на изпълнение на пиеса на Йохан Кристиян Бах, в която ансамбълът се раздели на два оркестъра и се надсвирваха, както и на пиеси на Добринка Табакова, Чайковски и типични български изпълнения като Ганкино хоро. Импровизираха различни сцени, за да забавляват публиката, една от които беше внезапното изчезване на диригента им Ханс Крамарс и заемането на неговото място от едно от децата в публиката, дирижиращо оркестъра. Всичко това беше повече от забавно и впечатляващо. След участието си в България те продължават турнето си в Румъния.

Следващият впечатляващ момент за журналистите беше организираната пресконференция в хотел Вила Рока по повод откриването на Десетия Международен Джаз Фестивал. На нея всички журналисти имаха възможността да се запознаят и да задават въпроси на кмета на община Банско Александър Краваров, на един от организаторите на това събитие д-р Емил Илиев, на примата на холандския джаз Денис Джана, на световноизвестния композитор, диригент, джаз-пианист и преподавател по класическа и джаз музика Милчо Левиев и уникалната Вики Алмазиду.

Официалното откриване на голямото събитие бе от 19:30 ч. на площада на курорта. На откриването на това юбилейно издание присъстваха настоящият кмет на града Александър Краваров, двама от бившите градоначалници, а именно – Борис Велянов и д-р Георги Тасев, секретарят на общинската администрация на Банско Веселинка Дурчова и д-р Емил Илиев – един от главните виновници това световноизвестно музикално събитие да се състои. Преди официалното откриване на фестивала г-н Краваров награди д-р Илиев с почетния знак на Банско в знак на голяма признателност и благодарност за всичко, което е направил за града и по организацията на Джаз фест Банско.

След откриването фестивалът започна с изпълнение на Биг бенда на БНР с диригент Янко Миладинов и гости Денис Джана и Петър Салчев. В първата фестивална вечер участие взеха и Милчо Левиев, Вики Алмазиду, Димитър Шанов, Джанис Харингтън трио, Джеръмая Маркес и Сините асове.

Интересът към събитие №1 за Банско и България беше голям, площадът бе препълнен с любители на тази музика, а концертът продължи до 2 сутринта.

Сподели в: