Нова луксозна книга за България с уникални снимки

На книжния пазар излезе новото луксозно двуезично издание "България – природа, човек, цивилизации" от Румяна Николова, Николай Генов (Издателство "Сиела", 424 страници, размер 280/221, цена: 49 лв.). Книгата е на български, английски, с твърда корица и голям формат, над 880 цветни илюстрации.
 
Загадъчно море, величествени планини, кристални езера, древни крепости и уникални съкровища. Следи от първите хора, бродили из европейския континент, от първото обработвано злато в света, от тайнствени ритуали и мистични традиции. Скални феномени, минерални извори, обиталища на редки животни и магистрали на прелетни птици. Топли, дружелюбни хора, китни села и гостоприемни градове, съхранили миналото и гледащи към бъдещето.
Това е България.
 
Човекът е оставил следи от всички свои възрасти в земята на днешна България. А природата я е избрала за сцена на своите шедьоври. Събрала е на миниатюрна площ море, реки, кристални езера и десетки планини, плодородни долини, уникални скални феномени, множество минерални извори, съхранени девствени обиталища на редки животни и прелетните магистрали на птици…
В тази книга ще намерите много причини да изправите със самочувствие глава пред света. Много основания за гордост се съхраняват в българските музеи. Немалка част от това богатство показваме на страниците й, наред с шедьоври на природата, архитектурата и изкуствата в нашата земя.

От книгата ще узнаете, че най-старите следи от първите хора в Европа са открити в пещерата Козарника, край Белоградчик и са на възраст повече от  1,4 милиона години. На територията на българските земи се е развила най-блестящата, а и най-старата от европейските праисторически цивилизации. Доказват го находките от над 400 селищни могили, част от които са представени в книгата.
Ще видите най-старото познато обработено злато на земята – от Варненския халколитен некропол, плод на ранната цивилизация, която предхожда Месопотамия и Древния Египет поне с хилядолетие. Към това ще добавим и първите медни рудници, най-старите солници и най-древната каменна архитектура, както и най-старите протописменост и календарни представи на континента…


Древните, исторически доказани обитатели на Балканите – тракийски племена, в дълъг период от време развиват тук своята култура. Гърците възприемат и преосмислят част от техните богове, а по-късно ги „припознават” като свои и древните римляни. От траките в днешна България са останали мегалитни светилища, селища, десетки хиляди тракийски могили с погребения и ценни златни и сребърни съкровища, които обикалят света и обират възторга му. Много от тях са представени в книгата. Също както и останките от колониите, които Древна Гърция създава по Черноморския бряг, от градовете и крепостите, които по-късно Римската империя изгражда из земята ни.

В огнището на България времето забърква магическа смес от цивилизации. През IV в. в земите й се заселват вестготите. Постепенно и славянски племена правят тук домовете си. А през VII в. прабългарският кан Аспарух принуждава Византия да признае първата българска държава. Неговите наследници я разширяват и установяват хегемонията й на Балканския полуостров като една от трите велики сили на Европа през IX в. заедно с Византийската и Франкската империя.

В книгата ще видите също важни български ръкописи, които световни музеи и библиотеки причисляват към своите най-големи ценности, „Тайната вечеря“, създадена век и половина преди Леонардовия шедьовър край Иваново, граничният вал на някогашна България – Еркесията край Ямбол, който засенчвал с дължината си знаменития Адрианов вал и загадъчните и уникални трапецовидни ниши в Източните Родопи.

Макар да нямаме „световни рекордьори” сред природните феномени, книгата ще ви убеди, че заслужено изумителното им многообразие нарежда България сред страните, в които може да се види най-пъстра картина от шедьоври на Създателя. Ще се запознаете с „белите сватби“ в Рибново, „мъжкото хоро“ в Калофер, кукерските празници. Десетки племена и народи, които са я избирали за свой дом, са оставили не само материални следи, но и уникални обичаи и вярвания и „живата вода” на традициите освежава и днешния й ден. Най-древната европейска държава влива в могъщия дъх на Стария континент своя вечно млад дух.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                Румяна Николова, Николай Генов

Сподели в: