Нова книга с полезни идеи за родители излиза на пазара

От 25 януари в книжарниците може да бъде открита книгата на психолога Анна Бикова – „Мързеливата майка, или как да ускорим развитието на детето си“. Тя дава много полезни идеи на родителите, които с подръчни средства могат да ускорят всестранното развитие на децата си.

Разгръщайки страниците на това полезно за всеки родител четиво, се убеждаваме, че да си „мързелива майка”, не е порок. „Децата са несамостоятелни и инфантилни само ако така е по-удобно за техните родители” – е основната теза на авторката, която е убедена, че с желание и въображение можем да възпитаме самостоятелни и умни деца.

Книгата дава отговор на въпросите: откъде се вземат умните деца; как да помогнем на детето да проговори; защо трябва да учим детето да рисува; нужно ли е да отглеждаме полиглот; как да обядваме с география; може ли един разказ за глухарчето да постави основите на системното мислене. Анна Бикова вярва, че нейните похвати ще помогнат на родителите да преодолеят тревожността и желанието си да контролират всичко и ще ги приближат към целта – да направят децата си по-самостоятелни, инициативни и отговорни.

Родена през 1977 г., Анна Бикова е психолог, педагог и блогър. Набира популярност, след като публикува мнението си във форум на руски сайт по приложна психология във връзка с дискусия за инфантилността на подрастващите. Последвалият интерес я принуждава да събере мислите си в книга. Така се ражда първият й бестселър – „Самостоятелното дете, или как да стана „мързелива майка“, който обяснява разликата между „мързи ме да ги уча, затова ще го направя сама” и „мързи ме да го правя вместо тях, затова ще ги науча да се справят сами”. Бикова цени възпитателния подход, който отхвърля свръхконтрола, задушаващата и винаги жертвоготовна родителска любов, и насърчава поемането на отговорност и формирането на полезни навици от ранна детска възраст.

Сподели в: