Нова книга от Робърт Кейган – "Завръщането на историята и краят на мечтите"

За книгата:
Надеждите за настъпването на нов мирен международен ред след края на Студената война бяха разбити от отрезвяващата действителност: великите сили отново си съперничат за чест и влияние. Националните държави и старите взривоопасни сили на национализма запазват мощта си. Светът си остава „еднополюсен“, но международното съперничество между Съединените американски щати, Русия, Китай, Европа, Япония, Индия и Иран поражда нови заплахи от избухване на регионални конфликти. Комунизмът е мъртъв, но една нова надпревара – тази между западния либерализъм и големите източни автокрации – отново зареди геополитиката с идеология. Накрая, радикалните ислямисти повеждат насилствена битка срещу модерните светски култури и срещу онези сили, които според тях са проникнали в техния ислямски свят и са го завладели и омърсили. Голямата надежда, че след края на Студената война светът ще навлезе в епоха на международна геополитическа конвергенция не се сбъдна.

През последните няколко години либералният свят е разделен и объркан отвътре, както от дълбоки, така и от незначителни проблеми. Сега, чрез „Завръщането на историята и краят на мечтите“, Робърт Кейган изкусно поставя най-важните въпроси, пред които са изправени либералните демокрации, предизвиквайки ги да решат дали искат да моделират историята или ще позволят други да го направят вместо тях.

За автора:
Робърт Кейган е старши асоцииран член на Фондацията за международен мир "Карнеги", трансатлантически член на ръководството на Германски фонд Маршал и има своя рубрика във "Вашингтон пост". Той е автор на A Twilight Struggle: American Power and Nicaragua, 1977-1990, и редактор, заедно с Уилям Кристъл на Present Dangers: Crisis and Opportunity in American Foreign and Defense Policy. В периода 1984-1988 работи в Държавния департамент на САЩ. Живее в Брюксел със семейството си.

Отзиви за книгата:

"С тази важна и превъзходно написана книга, която идва точно навреме, Робърт Кейган показва, че „краят на историята“ беше илюзия. Днешните глобални предизвикателства поставят световните демокрации пред трудно изпитание. Тази книга е зов за пробуждане и трябва да бъде прочетена от хората, които създават политиката, политиците, учените и от всички онези, които имат нужда от ръководство в опасните води на геополитиката на двадесет и първи век".
Сенатор Джон Маккейн

"Робърт Кейган за пореден път написа провокативна, сериозна и жизненоважна книга, която ще промени начина, по който възприемаме света, специалната роля на Америка в него и принципите, които ни ръководят. „Завръщането на историята и краят на мечтите“ е задължително четиво за всички, които се интересуват от бъдещето на американската външна политика, както и ни напомня защо Робърт Кейган е смятан за един от най-необходимите на нацията ни стратези".
Сенатор Джоузеф Либерман

"Съдържателна, силна, обезпокоителна, но в крайна сметка и обещаваща гледна точка за зараждащия се световен баланс на силите и правилната роля на Америка в него. Мнението на Кейган ще заема съществено място в дебата, който ще оформи външната политика на следващия ни президент".
Ричард Холбрук, бивш посланик на САЩ в ООН

"Робърт Кейган ни представя една картина на света в цялата му сложност и простота. Това е свят, в който Америка превъзхожда, но не може да господства и в който борбата за власт и престиж продължава. Силата служи на идеите, но ключовите идеи са свързани със силата: демокрация и автокрация. Всичко това в сто страници, написани стилно, енергично и елегантно".
Робърт Купър, Съвет на Европейския съюз

Премиера: 15 септември 2008 г.
Корична цена: 12 лв.
Издава: Издателство "Обсидиан"

* * *

Други книги от същото издателство:
Нов трилър от Марк Хименес – "Всички екстри"
"Цялата истина" от Дейвид Балдачи вече на пазара

Сподели в: