Нова книга за 9-ти септември 1944 г.

"9-ти септември 1944 г." от Александър Везенков е новата книга от поредицата "Минало несвършено", която издателство "Сиела" прави съвместно с Институт за изследване на близкото минало. Александър Везенков е автор и на друга книга от поредицата  – "Властовите структури на Българската комунистическа партия".

Цена 18.00 лв., стр.480

В ранната сутрин на 9 септември 1944 г. Радио София разпространило извънредно важна новина – малко преди шест и половина Кимон Георгиев, подполковник от запаса и бивш министър-председател, прочел прокламация към българския народ. Някои си спомнят гласа му като „уморен, но ясен и чист", други като „слаб, женствен", но не това е важното[1]. В прокламацията се описвало катастрофалното положение, до което е била доведена страната като съюзник на хитлеристка Германия, и се оповестявало съставянето на но­во правителство на Отечествения фронт. То обещавало да нареди България на страната на антихитлеристката коалиция и така „да я спаси от гибел". Представени били и министрите в новия кабинет – една доста шарена група от звенари, комунисти, земеделци-пладненци, социалдемократи и „независими интелектуалци". Самият Кимон Георгиев ставал за втори път в кариерата си министър-председател. Прокламацията била повторена многократно през деня.

След първоначалната изненада

За много от обикновените хора новината била объркваща – правителст­вото включвало както комунисти и земеделци-пладненци, които за първи път поемали министерски постове, така и известни превратаджии и активни поли­тици с дълги и противоречиви биографии. Объркване внесло преди всичко името на самия министър-председател. Някои в първия момент сметнали, че Кимон Георгиев и новият министър на войната запасният полк. Дамян Велчев са дошли на власт почти като повторение на режима от 19 май 1934 г. За мно­го хора самото присъствие на ред познати имена действало успокоително, ог­раничавайки сякаш непредвидимото до едни поносими граници. За други оба­че точно те били източник на съмнение дали изобщо става дума за истинска промяна и скъсване с миналото. Някои комунисти се притеснявали, че техни­те министри са твърде малко на брой – едва четвърт от състава на кабинета…

За 9 септември е писано невероятно много, при това от ясно изразени политически позиции, често с пропагандни мотиви. В настоящата книга авторът Александър Везенков се стреми към една възможно по-достоверна възстановка на събитията като прави опит да се освободи от натрупаните в спомени и исторически съчинения заблуди, измислици и преднамерени внушения. Разнищването на подобни манипулации може да изглежда странично занимание, но то позволява да се вхърли мост между днешните представи за 9 септември и събитията такива, каквито ни ги разкриват проверените сведения от архивите и спомените на съвременниците. Така, търпеливо разплитайки наслоилите се клишета, книгата се връща към действителния 9 септември 1944 г. и участниците в него.

 

Сподели в: