Нова изложба "Погледни ме"

На 16 януари (понеделник) в 18:30 в зала „Гъливер” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” ще бъде открита фото и видео изложбата „Погледни ме” (Regarde-moi) на френската Асоциация „Аколад”. Откриването ще бъде последвано от дискусия за проблемите при проблемите при социалната, професионална и семейна интеграция на хората с увреждания в България и по света с основателката на „Аколад” Катрин Буев и комуникационния и медиен директор на организацията Томас Крок. Те ще разкажат и за опита на асоциацията във Франция, където „Аколад“ организира различни събития, които дават възможност за срещи между хора без и с увреждания и по този начин допринася за интеграцията и социалното включване.

"Погледни ме" представя кратки документални филми и снимки на хора с увреждания като се вглежда в личността, която стои зад определението „човек с увреждане“ в различни ситуации в цял свят по един оригинален и емоционален начин. По време на откриването ще можете да видите повечето филми, създадени в рамките на проекта, както и да чуете историите на вдъхновяващи личности. Една такава среща е и първа стъпка към естествената интеграция на различията.

Два от документалните филми са заснети в България преди няколко години и разказват историите на Евгения, която е в инвалидна количка след злополука, както и на Сашо, който има синдрома на Даун. Фотоизложбата включва и снимки на хора с увреждания от България.

Изложбата ще бъде открита до 31 януари в зала „Гъливер” от 10:00 до 19:00 всеки работен ден.

Повече информация за проекта и част от видеата (на френски) ще намерите тук.

Събитието е третото от поредицата „Граждански седенки” на Червената къща, чиято цел е да създаде пространство за срещи, обмяна на опит и обучение на активистите на различни каузи. Седенките са част от проекта „Проверка на реалността”, подкрепен от Фондация „Америка за България”. Изложбата се осъществява и със съдействието на Гьоте-институт България и Асоциация „Позор“.

Входът и за двете събития е свободен. Можете да направите резервация за дискусията тук, на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 и на e-mail office@redhouse-sofia.org.

Фотографии: Флави Тевне, Томас Крок

Сподели в: