Нова версия на "Денят, в който Земята спря да се върти" тръгва по кината

"Денят, в който Земята спря да се върти" е съвременна интерпретация на научната фантастика от 1951 година, в която прочутият учен Д-р Хелън Бенсън (Дженифър Конъли) се озовава лице в лице с извънземно същество на име Клаату (Киану Рийвс), което пътува из Вселената, за да предупреди за предстояща глобална криза.

Когато силите извън контрола на Хелън започват да виждат извънземния като враждебен и отхвърля молбата му да предупреди световните лидери, тя и доведеният й син Джейкъб (Джейдън Смит) бързо разбират смъртоносното значение на думите на Клаату, че е "приятел на Земята”. Сега Хелън трябва да намери начин да убеди съществото, изпратено да ни унищожи, че човечеството заслужава да бъде спасено! Може би вече е твърде късно.
   
Процесът вече е започнал. Човеците отдавна се захласват по възможността за живот на други планети далеч от Земята. Научната фантастика ни служи не само за забавление, но и като отговор на въпросите ни, надеждите и страховете ни относно извънземния живот. Такива предположения са очаровали колективното въображение и вдъхновяват създаването на нови технологии за изследване на най-далечните кътчета на Вселената и намиране на доказателство, че не сме сами.
   
Един от най-оригиналните филми в този жанр е класиката от 1951 г. "Денят, в който Земята спря да се върти” на режисьора Робърт Уайз. Филмът разказва историята на доброжелателния, с човешки лик, извънземен на име Клаату, който каца със своя космически кораб във Вашингтон, за да се срещне с лидерите на Земята и да ги предупреди, че насилието срещу човечеството застрашава съществуването на другите цивилизации във Вселената. С помощта на бодигарда си – робот Горт, Клаату се изплъзва на властите, които се опитват да го заловят. Той се сприятелява с вдовица и нейния син и през призмата на техните взаимоотношения научава много за хората.

Филмът е революционен за времето си, не само заради концепцията за извънземните, космическите кораби и роботите, но и като нарастващо напрежение в ранната ера на Студената война.
   
Друг аспект на филма е, че е заснет с разгърната перспектива. "Едно от най-уникалните неща в историята е, че е разказана от гледна точка на извънземните”, казва продуцентът Ървин Стоф. "Гледали сме много филми за извънземни, но рядко сме гледали с очите на такива и сме влизали в кожата им”.

Идеята за римейк на филма идва за пръв път от Стоф,
който след хита "Скорост” работи с Рийвс повече от 20 години. Пренаписвайки новия сценарий с Дейвид Скарпа и режисьора Скот Дериксън идеята за новата версия се върти не около човешкото насилие, а около човешкото унищожение на околната среда.
       
Премиерна дата в България: 12 декември 2008 г.

Производител: "FOX"
Световен разпространител: "TC FOX"
Оригинално заглавие: "The day the Earth stood still”
Националност: САЩ
Световна премиера: 12 декември 2008 г.
Времетраене: 105 мин.
 
Режисьор: Скот Дериксън   
Сценарист: Дейвид Скарпа 
Музика: Тайлър Бейтс
Оператор: Дейвид Татерсал          
Монтаж:  Уейн Уарман
Костюми: Софи де Ракоф
Художник: Дейвид Брисбин
Продуценти: Ървин Стоф, Грегъри     Гудман и Пол Харис Бордман          
Изп.продуценти: Питър Билингсли,  Тоби Емерих и Майкъл Диско        

В ролите:
Киану Рийвс, Дженифър Конъли, Джейдън Смит, Джон Клийс, Джон Хам, Кати Бейтс и други.

Сподели в: