Новаторски интерпретации на Световния театър в София

Новаторски интерпретации на класически произведения в програмата на десетото издание на Световен театър в София. Ето и програмата на фестивала 31 май – 16 юни 2016 г.

„СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДИН ФАВН / ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО”|31 май, 20:00 ч. Национален дворец на културата, Зала 1

Компания „Мари Шуинар“ – Монреал, Канада
Видео
Вечер с нови  версии на два балета, променили танца през ХХ в.
За пръв път в България – спектакълна световноизвестната канадска хореографка Мари Шуинар ще открият десетото издание на Световен театър в София.
Билети: Касите на Билетен център, НДК и онлайн: ticketportal.bg
Цени на билети: 12/15/20 лв./ Ученици, студенти, пенсионери: 10 лв.
по Омир
Превод Антон Совре
 
Режисьор Йерней Лоренци
Сценична адаптация Йерней Лоренци, Ева Махковиц, Матиц Старина
Драматурзи Ева Махковиц, Матиц Старина
 
Сценография Бранко Хойник
Костюми Белинда Радулович
Композитор Бранко Рожман
Светлинен дизайн Паскал Мерат
Езиков консултант Татяна Станич
Хореограф и асистент-режисьор Грегор Лущек
 
Участват Юре Хенигман, Нина Иванишин, Аляж Йованович, Грегор Лущек, Марко Мандич, Звездана Новакович, Йете Остан Вейруп, Тина Поточник, Матей Пуц, Блаж Сетникар, Янез Шкоф, Йерней Шугман
 
 
„Илиада“ – представлението, отличено с Голямата награда за режисура и с Награда на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград.
„Илиада“ е новаторска и великолепна постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история“ (Маргарета Сьоренсон, Председател на Международната асоциация за театралните критици). Така критиката описва тази впечатляваща сценична адаптация на Омировия епос, залегнал в основите на европейската култура и цивилизация. Тя започва като музикален концерт, в който изпълнителите във въздействащия оригинален ритъм на Омировия стих. В своята постановка режисьорът Йерней Лоренци събира едни от най-добрите актьори на словенската сцена.
 
Йерней Лоренци е познат на българската публика със спектаклите „Буря“ по А. Островски и „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци, гостували на платформата Световен театър в София и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Той е от водещите театрални режисьори на Словения и преподавател в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна. За своята работа Лоренци получава многобройни отличия като наградата за най-добра режисура от най-големия театрален фестивал в Словения – „Borštnikovo srečanje” в Марибор (за постановките „Епосът за Гилгамеш”, 2005; „Орестия”, 2009; „Буря”, 2012), три Гранд При за най-добро представление („Пречистени”, 2001; „Буря”, 2012; „Бесният локомотив”, 2013) и др.
 
МНОГО ШУМ ЗА НИЩО|4 и 5 юни 2016 г. от 19:00 ч. и 21:00 ч.
Червената къща Център за култура и дебат, Червена зала

Давид Еспиноса / Ел Локал Е. К. – Барселона, Испания Видео
Представлението се играе на английски език с превод на български
Билети на място в Червената къща и онлайн
Цени на билети: 8/6 лв.

Възможно ли е да се изиграят „Хамлет”, „Макбет”, „Отело”, „Крал Лир”, „Ромео и Жулиета”, „Антоний и Клеопатра”, „Бурята”, „Хенри V”, „Ричард ІІІ”, „Както ви харесва” и „Сън в лятна нощ” наведнъж? Каталунският артист Давид Еспиноса, заедно със своя екип,  решава да преразгледа пиесите на Уилям Шекспир със смелата идея да ги събере ведно под знаковото заглавие на прочутата му комедия „Много шум за нищо“.

Използвайки ги като отправна точка, той създава необичайна собствена версия със сцени, хореография и текст, изпълнени от огромен брой миниатюрни фигури (вместо актьори), водени от един изпълнител. „Много шум за нищо“ е представление, изпълнено с много чувство за хумор, ирония и свободна игра с традиционните представи и очаквания към театъра и театралното преживяване.
 
Давид Еспиноса завършва „Актьорско майсторство“ във Валенсия и паралелно изучава съвременен танц, импровизация и капоейра във Валенсия, Брюксел и Барселона. Кариерата му започва като изпълнител в различни театрални и танцови представления. През 2006 г. основава заедно с Африка Наваро компанията „Ел Локал Еспасио де Креасионс”,  с която създава последните си спектакли. Те са представяни на престижни международни форуми като Венецианското биенале, Международен театрален фестивал НЕТ – Москва, Международен фестивал за визуален театър – Мime, Лондон  и др.
 
ИЛИАДА |8 юни 2016, 19:00 ч.
Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Словенски национален театър „Драма“ Любляна/ Градски театър Любляна / Цънкарев дом – Любляна, Словения

Със субтитри на български и английски език
Видео

„Илиада“ – представлението, отличено с Голямата награда за режисура и с Награда на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград.
„Илиада“ е новаторска и великолепна постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история“ (МаргаретаСьоренсон, Председател на Международната асоциация за театралните критици).

Билети на касите на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и онлайн
Цени на билети: 8/10/12/14 лв.

КОРЕКЦИЯ |10 юни 2016, 19:00  ч.
Театър „Азарян“, НДК

Компания „ВерТеДанс” /ИржиХавелка/ ClarinetFactory – Прага, Чехия
Видео
Най-доброто чешко танцово представление за 2014 г. гостува в София.

„Корекция“ е изненадващ и необикновен спектакъл, замислен от един от най-интересните съвременни чешки театрални режисьори – ИржиХавелка, заедно с танцьорите и хореографите от единствената чешка компания, която печели три пъти най-престижното отличие за съвременен танц в Чехия – „ВерТеДанс“ и пражкия квартет от кларнетисти „ClarinetFactory“.

Билети на касите на Билетен център, НДК
Цени на билети: 15/12/10 лв.

ДОМ | 14 юни 2016, 19:00 ч.
Театрална работилница „Сфумато“

Marrafavzw – Брюксел, Белгия
Видео

Режисура и хореография Луис Марафа
Автори и изпълнители Луис Марафа, Петра Ван Гомпел, Антонио Кабрита, Марсиа Лиу, Сао Кастро
Оригинална музика Луис Марафа
Допълнителна музика Зак Хемси, Hauschka
Копродукция с Culturgest, O Espaço Do Tempo

Продукция на MARRAFA vzw
С подкрепата на CC Wolubilis, Dommelhof, StairCase.studio BXL
 
Какво е да се почувстваш „у дома“? „Дом“ се занимава с идеите за спомена за дома, неговата устойчивост, адаптацията на телата към нови места и правила и се основава на опита на петимата танцьори. Представлението създава детайлен, жив и ритмичен танцов език на фона на пулсиращата и натрапчива звукова среда, композирана от хореографа Луис Марафа. След гостуването на „Дистанция“ на компания MARRAFA vzw на Световен театър в София 2015, българската публика има възможност за среща с най-новото представление на Луис Марафа.
 
Роден в Германия, Луис Марафа израства в Евора, Португалия. Завършва танцовото училище в Лисабон. Премества се в Брюксел, където през 2012 г. основава танцовата компания „MARRAFA vzw” заедно с белгийската танцьорка Петра Ван Гомпел, както и танцовото студио „StairCase.studio”. Изявява се като хореограф, танцьор, композитор и филмов режисьор, вдъхновявайки се от заобикалящата го среда, непосредствените преживявания и различията между културите. Негови работи са отличавани на редица форуми за видео и танц.
 
В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО| 15 юни и 16 юни 2016 г., 19:00 ч.
Народен театър „Иван Вазов“

Дойчес театър – Берлин, Германия
Със субтитри на български и английски език.
Видео

Спектакълът, заради който Самуел Финци бе обявен за най-добър актьор на 2015 година,  гостува единствено в София. Пиесата „В очакване на Годо“ на „Дойчес театър“, постановка на Иван Пантелеев, ще се играе два пъти на сцената на Народен театър „Иван Вазов“.

Билети на касите на Народен театър „Иван Вазов“
Цени на билети: 20/15/12/10 лв.

Сподели в: