Новата книга на Орхан Памук се казва "Музеят на невинността"

Последният роман от носителя на Нобелова награда Орхан Памук – „Музей на невинността”, излезе от печат в Турция на 29 август. Книгата, която сам авторът описва като „нежен роман, който обмислях в продължение на почти 10 години”, е любовна история.

Памук започна с работата по него още през 2001 година, малко след като завършил „Сняг”. След като публикува „Истанбул” през 2003 година, авторът продължи работата си върху „Музеят на невинността” през следващите 5 години. Още преди да бъде публикуван, правата за превод на над 30 езика са били продадени. Първият превод на книгата ще се появи в Германия със заглавие “Museum der Unshuld”.

Фокусирайки се върху въпроса „Какво всъщност е любов?”, авторът разглежда всеки аспект от живота – от малки детайли от ежедневния живот, като вестници и телевизия, до самотата, приятелството и фамилията. Действието в романа започва през 1975 година и проследява историята на богат мъж от Истанбул на име Кемал и бедната му далечна братовчедка, Фисун.

„Музеят на невинността” или „Masumiyet Müzesi”, както е оригиналното заглавие на турски, е името на къща-музей, където се развиват няколко сцени от романа, и която Памук наистина искада отвори в Çukurcuma, кварталът на Истанбул за антики. Турският автор е започнал да събира предметите, които да изложи в музея, още когато е купил мястото преди 10 години, и в подготовка за отварянето на музея е изследвал как се излагат по света мебелите и обектите от ежедневието.

Като допълнение Памук е написал и две статии за новия си роман. Първата хвърля светлина върху буквалните, личните и философските източници на „Музеят на невинността”, а втората се занимава с темата за известни любовни истории. Датите им на публикуване все още не са известни.

* * *

"Сняг" на Орхан Памук
"Името ми е Червен" – Орхан Памук

Сподели в: