Новата книга на Оля Стоянова – “Какво сънуват вълците”

“Ако сборникът с разкази „Какво сънуват вълците” на Оля Стоянова беше написан на английски език, той директно щеше да се устреми към номинация за най-престижната световна награда за сборник с разкази „Франк О’Конър”. Знам какво говоря, защото трийсет години пиша и чета разкази”, казва за тази книга писателят Деян Енев.

В сборника “Какво сънуват вълците” са включени трийсет кратки разказа, които разхождат читателя в различни краища на света – от скалите за катерене около Мальовица до музея Гугенхайм във Венеция, от неосветените части на някоя пещера до антикварен магазин, затрупан с римска керамика и антични мебели. Героите са обикновени хора, пълни с необикновени истории.

На пръв поглед тук има разкази, в които всеки може да разпознае себе си – родител, който прави отчаяни опити да реши задачата по математика на сина си, алпинист, който си търси работа,  учител, който мечтае за Великите географски открития или жена, която подминава просяците със свито сърце, защото си мисли, че всички вървим върху много тънък лед. Зад обикновените истории и места обаче прозират други разкази, които показват, че не всичко е такова, каквото изглежда.

Тук има място за много ирония, а също и внимание към детайла, към онези моменти, в които времето спира и човек остава сам със себе си.

Оля Стоянова е автор е на четири книги –  три стихосбирки “Фотографии” (2000 г.), "Проза" (2002 г.) и "Пътна карта" (2003 г.), както и един роман – "Лични географии" (2005 г.). Печелила е куп първи награди за поезия, проза и журналистика. Родена на 14.09.1977 г. в София, завършва “Журналистика” и след това и "Културология" в СУ "Св. Кл. Охридски". Работила е десет години във вестник “Дневник”, преди това е била редактор във в. “Литературен форум”.

Тази година спечели Първа награда в Националния конкурс за поезия на името на Добромир Тонев, Първа награда в конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев”, стана победител в категория “Печат” в журналистическия конкурс “Потърси България” и финалист в конкурса “Млада драма” на Младежкия театър “Николай Бинев”. Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки и полски.

“Този сборник е учебник за писане на модерни къси истории. Героите вътре нямат имена, но парадоксално тази дистанцирана оптика ги приближава максимално до читателя, превръща ги във „всеки един от нас”. Оля Стоянова с часовникарска точност експериментира с късчетата живот, разделя ги на съставните елементи и създава нова творческа реалност от по-висок, художествен порядък, която светло съумява да преподреди житейския хаос, в който пребивават телата и душите ни. Според мен смисълът на добрата литература е именно в това.”
Деян Енев

“Книгата е толкова смела, колкото смела може да бъде само нежността. Този сборник с разкази заслужава място в библиотеката на всеки, който вярва в литературата, която ни връща към истиските неща. Без поза, без излишен артистизъм. Директно.
Силвия Томова

Издателство Сиела ви кани на премиера на сборника с разкази „Какво сънуват вълците”  от Оля Стоянова.

Книгата отвежда къде ли не – в метеорологична станция или в антикварен магазин, затрупан с римска керамика, бронзови статуи и антични мебели, във Венеция, Ниш, София или някъде високо в планината.
Зад обикновените истории и места обаче прозират други разкази, които показват че не всичко е точно такова, каквото изглежда. А тъжните и смешни истории могат и да са се случили наистина. Защото да живееш обикновено не значи, че животът ти е скучен.
 
На 17.11(четвъртък) „Какво сънуват вълците” ще ви отведе от 18.30 часа  в книжарница Хелекон, бул. Цар Осовбодител 4.
 
Книгата ще представят Деян Енев и Силвия Томова.
Със специалното участие на актрисата Мая Бабурска.

 

Сподели в: