Новата Зала 42 в НДК се открива с джаз концерт

Зала 42 е най-новото арт пространство, което Националният дворец на културата открива. То ще обогати широката палитра от нови територии за култура, които Дворецът създаде през последните две години.

Откриването е на 25 май от 19:30 часа и ще събере културния елит на София. Гостите ще се насладят на джаз концерт на едни от най-известните български музиканти –  Веселин Веселинов – Еко /контрабас/ и Милен Кукошаров /пиано/. Двамата ще изпълнят и парчета от съвместния им проект "ImproviSatie" по произведения на френския композитор Ерик Сати – ярък представител на авангардната музикална сцена на 20 в. На гостите ще бъде поднесен специален арт коктейл "42", а по масите и стените на залата ги очакват 42-ри страници от емблематични книги, сред които "Пътеводител на галактическия стопаджия", "Малкият принц", "Сонетите на Шекспир", "Махалото на Фуко", "Невидимите кризи" и др.

През годините помещението на Зала 42 претърпя различни метаморфози, последно беше нощен клуб, но сега се превръща в място, предназначено да развива културния живот в столицата. Така Зала 42 се вписва в поредицата от нови културни пространства на Двореца, създадени от новия мениджмънт начело с Мирослав Боршош – "Перото", Театър "Азарян", ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, обновеното кино "Люмиер Лидл".

Залата съчетава нетрадиционна атмосфера и модулно обзавеждане, което позволява различни импровизации в реорганизиране на пространството за всякакви формати. Уникалната мини-сцена е подходяща за широк спектър от културни събития – концерти, изложби, литературни четения, пърформанси, акции, както и за бизнес – форуми, лекции и обучения.

Зала 42 има външен вход, който се намира от страната на едно от знаковите места за срещи в София – пилоните откъм бул. "Витоша".

Събитията в Зала 42 можете да следите във Фейсбук.

Сподели в: