Нина Николина и Калин Вельов направиха клип за 70-годишния юбилей на Невена Коканова

Нина Николина и Калин Вельов държаха в тайна няколко месеца песента, посветена на актрисата Невена Коканова. Парчето “За теб” е в стил фадо и е вдъхновено от живота и филмовите образи на първата дама на българското кино. Авторът на новия документален филм “Аз коя съм” Георги Тошев кани Калин Вельов да дебютира като композитор на филмова музика преди няколко месеца. Калин създава балада, която да озвучи лентата. По това време музикантът работи върху албума “Абсент” заедно с Нина Николина. Решава да преаранжира новата балада в стил фадо за стилистиката на латино концепцията на албума.

След като инструменталната музика към филма е готова, Вельов пише текста на песента и с Нина записват парчето. Няколко месеца по-късно изпълнителите разкриха тайната, че “За теб” е посветена на Коканова.

В навечерието на 70-годишния юбилей на актрисата режисьорът на филма “Аз коя съм”, който БНТ 1 ще излъчи на 12 декември след “Панорама”, Мария Арангелова и операторът Виктор Попов създават клип, в който са включени кадри от незабравими роли на Коканова в киното. Той е заснет за няколко часа на сцената на Сатиричния театър, където от 1960 г. до смъртта й през 2000 година играе Невена Коканова. Продуцент на клипа е Георги Тошев.

“За мен Невена Коканова освен талантлива актриса, с чиито филомови образи съм израснал, е преди всичко много красива и чувствена жена”, казва Вельов. А Нина Николина допълва, че първо е гледала филма “Тютюн” и след това е прочела романа на Димитър Димов. “През цялото време си представях, че Ирина е Невена. И до днес героинята я свързвам единствено и само с изпълнението на Коканова. Толкова наситен и плътен образ създава тя. Щастлива съм, че мога да бъда част от проекта, посветен на нейната годишнина”. 

За новата книга за Невена Коканова

Сподели в: