Нина Дончева – победител в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Съвременният писател има силата да върне изначалния смисъл на ценните неща в живота – любовта, приятелството, добротата, съчувствието.

Нина Дончева е сред 5-мата победители в конкурса за кратък разказ "Смелостта е началото на победата", оргазиниран от Kafene.bg и Audioknigi.bg.

Представете се за нашите читатели.
Родена съм в Търговище, живея в София, на 45 години съм и работя като учител. Определям се като пишещ човек. Пиша стихове, разкази, есета, а миналата есен завърших и първия си роман (с който също участвам в един литературен конкурс). Пиша, откакто се помня. Първото си стихотворение написах, когато бях в началното училище и оттогава винаги, когато искам да кажа нещо, го обличам в написани думи.

Лесно ли намерихте сюжет за разказ по темата "Смелостта е началото на победата"?
Разказът, с който участвах във вашия конкурс, написах преди две години – попаднах по стечение на обстоятелствата на един таван, в центъра на София. Тогава се запитах как човек решава да живее на подобно място и жената, която обитаваше тавана ми отговори – "Аз имам много хубава къща, но не е в София, а понякога… е, понякога се налага да сме по-смели в решенията си!" Тя не ми разказа повече за себе си, но на мен това ми беше достаъчно, за да създам историята и да напиша разказа. Когато научих за конкурса реших, че точно това е разказът, който трябва да ви изпратя.

Може ли да кажете за себе си, че сте смел човек?
Да, мисля, че съм смела. Повечето от нещата,  които правя, са резултат от превъзмогнат страх, което вече е смелост. Като човек, който се интересува от източните философии и езотеричните схващания, аз мисля, че най-голямото предизвикателство пред хората са собствените им страхове. Ако надделем над тях, животът ни ще е много по-пълноценен. Така че, трябва да бъдем смели и да вярваме в себе, за да вървим напред.

Какво е писането за вас? Вярвате ли, че литературата може да промени читателя?
Писането е начин да покажа своите мисли и знания пред света, да ги споделя с хората. Както обичам да казвам – за мен всеки, който пише (говорим за качествена литература!), има мисията да прави света по-добро място за живеене. Отговорна мисия, защото писателят със своите думи не просто разказва истории, той променя, образова и възпитава своите читатели, прави ги по-знаещи, по-добри и по-смели. Наскоро ми попадна едно изследване, според което хората, които четат, имали по-бърза и логична мисъл и успявали да правят заключения и логически връзки три пъти по-добре от тези, който не четат. И аз вярвам, че наистина е така!

От какво има нужда съвременната литература?
 Имаме нужда от повече книги, които да напомнят за истински ценните неща в живота, за онези, които не се купуват с пари, защото са безценни – за любовта, приятелството, добротата, съчуствието и то в онзи широк, вселенски смисъл на тази понятия. Защото, като че ли от безотговорната им употреба, тези думи са изкривили своето съдържание и точно съвременният писател има силата да върне в тях изначалния им смисъл.

Откъс от нейния разказ "Майката":

"Тя живееше на един таван в центъра на града. Беше мизерно и тясно място. Общото помещение имаше циментов под, от който из въздуха се носеше сива прах. Вратите на отделните клетки бяха откъртени, защото никой от живущите в сградата не ги използваше. Единствено гълъбите прехвърчаха наоколо. Кооперацията беше стара, пететажна и нямаше асансьор. Като прибавим към това и един етаж до тавана, жената всеки ден изкачваше шест стръмни етажа. Понякога по три пъти на ден. Беше изморително, особено след като дванадесет часа си бил на крак. Но тя не се оплакваше."

Вижте още:
Чуйте разказите-победители в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Видео от награждаването вижте тук.

Интервю: Димитър Желев – победител в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Сподели в: