Никола Стоянов – за "Пилето" и свободата да бъдеш творец днес

Никола Стоянов е завършил НАТФИЗ през 2011 г. в класа на проф. Атанас Атанасов. Оттогава е част от трупата на Младежкия театър "Николай Бинев".

В това интервю си говорим с него за спектакъла "Пилето" от Наоми Уотс, сценичен вариант – Васил Дуев."Пилето" ни е познат като книга на Уилям Уортън (1978 г.) и от филма със същото заглавие на режисьора Алън Паркър от 1984 г. За щастие или нещастие темите в тази култова творба са актуални и днес.

За каква публика е "Пилето", кого каните да го гледа?

Говорили сме си с колегите, че "Пилето" е за много широка публика, затова каня всички. Все пак спецално се обръщам към по-младите зрители, защото при тях работата е на кантар – дали да отидат на театър или не,.но аз съм сигурен, че ако дойдат, "Пилето" ще ги развълнува много. Готов съм да се хвана на бас с всеки, който твърди, че спектакълът няма да го впечатали.

Отправям специална покана за представлението на 18 февруари – след него акторите и творечския екип ще останат на сцената, за да разогварят с публиката. Всеки зрител може да остане и да ни зададе въпрос, да обсъдим нещата от пиесата. Ние не сме измислили тази практика, но такива срещи не се случавт често. Заповядайте!

Как си обяснявате, че толкова години вече "Пилето" вълнува с темите си?

Смятам, че всички творци имат нужда от такива несигурни и проблемни времена като нашето, защото това е страхотен "бензин" за нас. Разбира се, има известни разлики – в романа се говори за Втората световна война, във филма се говори за Виетнам, в драматизацията на Наоми Уотс също присъства Виетнам, а в нашия спектакъл не сме определили за коя война става дума. Само на едно място се споменава Ирак и то в минало време. В него става дума изобщо за войната. Моят герой има много хубава реплика за това: "Кой победи в тази война? Изобщо какво значи да победиш във война?". За съжалание и днес войните не спират.

Какви са предизвикателствата пред младите артисти?

Бих могъл да кажа за предизвикателствата пред всички млади творци – музканти, художници артисти – а те са да се преборят с времето, в което живеят и да си извоюват свободата.

Гледайки от сцената към залата, върна ли се интересът към театъра?

Преди време в едно телевизионно предаване гостува световна рок група. Водещият ги попита защо днес не се слуша рок? А те отгоовриха: Къде не се слуша? Аз ще кажа същото: интерес към театъра винаги ще има, разбира се с условието, че трябва да направиш хубаво представление.

Гледайте "Пилето" на 10 и 18 февруари, и на 4 и 17 март 2016.

Биографична бележка:

Можете да гледате Никола в Младежкия театър в "Пилето", "Някои го предпочитат…", "Кухнята", "Господин Балкански", "Карлсон, който живее на покрива", а скоро и в "Алиса в страната на чудесата". В Народния театър той играе в "Любов" – сцена на ІV-тия етаж.

Никола Стоянов е познат от телевизионния екран с участието му в сериалите "Стъклен дом" и "Революция Z", и от филмите "Миграцията на паламуда", "Песен на песните" и др.

Сподели в: