Никола Рей: Къса памет

„Денят, в който физиономията ти се размаже дълбоко по асфалта, с известна изненада откриваш, че никога не си можел да летиш“

Наркотиците, алкохола, секса и всички поквари на съвременния живот, не липсват в животът на Габриел, главният герой в романа на младия френски писател и журналист Никола Рей, „Къса памет“, който бе издаден наскоро в България.

Историята проследява няколко дни от ежедневието на успешен създател на рекламни клипове в телевизията, който стъпка по стъпка, ден след ден, започва да осъзнава, че съществуването, което води, че чувствата, които изпитва, че думите които изрича, са се превърнали в плоски и сиви абстракции, които не значат нищо.

Метафорите, които Никола Рей използва, подобно на друг свой сънародник Фредерик Бегбеде в станалия култов роман „99 франка“, са референции към консуматорското западно общество, към едно презадоволено поколение, което живее и доста често обича по навик, но което въпреки това, често си задава въпроса „Накъде отивам? Кое е важното в този живот?“.

Брутална на моменти, книгата създава усещането за четенето на нечий Интернет блог, в който автора се е осмелил да опише най-тайните си мисли, без да се притеснява, че ще бъде разпознат.
С рязък изказ и детайлни описания, който бързо въвеждат читателя в противоречията измъчващи главния герой на  „Къса памет“, писателския стил на Никола Рей определено се отличава и е лесно разпознаваем. Писателят е автор на четири книги, от които втората, "Къса памет", е удостоена с наградата "Флор", присъждана на обещаващи млади автори с необичаен талант (сред които нашумелите и в България Амели Нотомб, Пиер Меро, Мишел Уелбек).

Книгата е на пазара благодарение на издателство „Колибри“ и е част от поредицата „Съвременна европейска проза“. Преводът от френски е на Румяна Маркова, която е успяла да се справи отлично със задачата да запази динамиката на изказа и да помогне за по-лесната мисловна визуализация на всяка една сцена в романа.

Корична цена: 8 лв.

Сподели в: