Николай Янакиев гостува на галерия Буларт

От 21 август до 3 септември 2007 в галерия “Буларт” (ул. “Шипка” 22) във Варна гостува известният майстор на четката Николай Янакиев. Специално за тази експозиция в морската столица той е подготвил 16 маслени платна, по-голямата част от които специално създадени за случая. Колекцията не е с конкретно мото, обединяващото в нея е звучният колорит и ведрото настроение, разнообразните вариации между деня и нощта, в които текат цветните пълноводни реки.

Картините на художника се характеризират с голямото композиционно и цветово разнообразие. Авторът търси съчетание на цвят, форма и пространство, които взаимно се допълват. Хармонията между цветовете винаги е от водещо значение при него и в някои произведения съчетанието между тях въздейства изключително силно на асоциативно ниво.

Като по-изразителни и маркиращи пространството на настоящата изява творби се открояват: експресионистичната “Жълта стая”, розовия “Сън”, философската “Кула”… В последната например виждаме лампа с абажур увиснала в червения фон над изтъкан от различни цветни късове правоъгълник.Николай Янакиев
(1954) е завършил НХА в класа по живопис на проф. Светлин Русев. Самостоятелните му изложби минават през цяла Европа и Северна Америка – Виена, Рим, Париж, Ню Йорк, Берлин, София, Будапеща, Братислава, Пловдив и др. От 2000 г. художникът е приет за член на международната академия “Греци-Марино”, Италия; кавалер е на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия (1993); член е и на асоциация “Есенен салон”, Париж (от 1992).

Сподели в: