Николай Стойков, Стефания Янкова и Дарина Янкова ще изнесат концерт в София тази вечер

Концерт на Николай Стойков (флейта), Стефания Янкова (виола) и Дарина Янкова (арфа) ще се състои тази вечер от 19 часа в арт център Алтера (Интерпред, бул. "Драган Цанков" 36). В програмата са включени Марен Маре – "Les Folies d’Espagne” за соло флейта, Клод Дебюси – Соната за флейта, виола и арфа, Марсел Гранжани – Рапсодия ор. 10 за соло арфа, Кайа Саариахо – "Лаконизъм на крилото” за соло флейта (българска премиера). Цената на билетите е 3/5 лева.

Николай Стойков (флейта)
завършва НМУ "Любомир Пипков” със специалност флейта. В момента му предстои дипломиране с бакалавърска степен в НМА "Панчо Владигеров” в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Изнася солови рецитали, участва в различни камерни ансамбли и е бил солист на Студентския оркестър на НМА. Участва в майсторските класове на Филип Бернолд (Франция), Андраш Адорян (Германия), Волфганг Шулц (Австрия) и посещава международния флейтов фестивал Flautissimo, както и други симпозиуми и конкурси в Рим, Париж, Истанбул и др. Носител е на първи награди на наши и международни конкурси.

Стефания Янкова (виола)
започва да свири на цигулка на 6 години в школата на НМУ "Любомир Пипков", а от 13-годишна възраст свири на виола. Година по-късно е приета в музикалното училище към университета Билкент (Анкара, Турция) в класа на Джавид Джафер (възпитаник на Московската консерватория). Висшето си образование продължава в НМА "Панчо Владигеров" при доц. Стефан Жилков. Изнасяла е концерти в Кипър, Дания, Швеция, Финландия, Германия, Австрия, Чехия, Турция, България и др. Участва в майсторските класове на В. Клос, З. Фюрлингер, Ю. Юров, Ойлер, Р. Канети и др. Лауреат е на Международния конкурс за немска и австрийска музика в Бургас, Националния конкурс "Светослав Обретенов" в Провадия и "Млади Виртуози" в София.

Дарина Янкова (арфа)
завършва НМУ "Любомир Пипков” в София с пиано и арфа и бакалавърска степен с арфа в НМА "Панчо Владигеров”. Специализирала е в Музикалната Академия в Прага при световноизвестната арфистка проф.Яна Бушкова. Дарина е носител на първи награди от наши и чужди конкурси. Посещавала е майсторски класове при Катрин Майкъл и Елизабет Фонтен-Бинош (Франция) и Милда Агазарян (Русия). В момента прави магистратура при проф. Виктор Чучков. Лауреат е на награди като: Grand Prix на Първи европейски международен фестивал на изкуствата "Млада Европа” – Пакино, Италия (2001), Първа награда на международен конкурс "Надежди, таланти, майстори” – Албена (2003), Първа награда – Конкурс нисък щрайх в НМА "Панчо Владигеров” (2005).

Сподели в: