Николай Стойков: Запълваме картата на България с чешми, досега са 4400

Казват, че само в Родопите чешмите са повече от селата. Знае ли се точния им брой и защо група  фотографи се зеама да ги преброи?  Идеята за проекта хрумва на Николай Стойков. Той я споделя с приятели във фотографския форум Панорамио и преброяването започва. Надавят се популязирирането на чешмите да помогне  за тяхното запазване. Ето какво още разказа Николай специално за Kafene.bg.

Разкажете малко повече за себе си, с какво се занимавате професионално, какво хоби имате?

Казвам се Николай Стойков, никнейма ми в Панорамио е от името ми и началото на ЕГН-то. По професия съм икономист по обработка на данни, кариерата си съм започнал през 1980 г. и съм заемал много длъжности ( програмист, проектант, технолог, системен програмист, научен сътрудник и ИТ Мениджер).

Как ви хрумна да събирате и обобщавате информация точно за чешмите в България. Разкажете ни малко повече за тази ваша инициатива.

От малък чешмите са ми правили впечатление. Тяхната направа винаги е свързана с добродетелност, човечност, признателност, възпоменание и дарение. Край много от тях има обособени места за отдих, правещи ги приятни места за посещение. Много история е свързана с тях, за което говорят надписите за събития и факти. Да не говорим за водата, без която неможем. Идеята  ми хрумна на 09.03.2009, когато създадох тема в българския форум на Панорамио:
https://groups.google.com/forum/#!topic/panoramio-bulgarian/wkMBRuqP8S4%5B1-25-false%5D

Има вече събрана информация за хиляди чешми. Как откликват/реагират хората на подобни инициативи според вас предвид времената, в които живеем?

Срещнахте ли още съмишленици на вашата идея, приятелства
?

Много приятели от сайта откликнаха на идеята и картата на България започна да се изпъва с чешми. В началото на 2011 г. след усъвършенстването на сайта с нови възможности (групи, кръгове и др.) създадох група “Чешмите в България”: http://www.panoramio.com/group/8474, тъй като в групата е по лесно добавянето на снимки, тяхното визуализиране и показване на картата: http://www.panoramio.com
/map/?group=8474#lt=42.647957&ln=24.753639&z=10&k=1&a=1&tab=6&pl=all.

В групата намерих още много нови приятели и съмишленици, вече наброяващи 70, а качените снимки на чешми са над 4400. Много съм благодарен на всички и най вече на по активните, на които предлагам модератрство в групата и собственност, всъщност идеята ми е тази група и карта на чешмите да е на всички, както е всяка чешма. С приятелите си организираме срещи и съвместни излети в търсне на нови незаснети още чешми. Всички на които идеята им харесва са добре дошли в групата. Информация за чешмите търсим от всевъзможни източници: пътеписи, информационни сайтове и най вече от топографски карти, за съжаление понякога попадаме на разрушени или изоставени чешми.

Какво си пожелавате лично за вас за вбъдеще? А за инициатиата и нейното развитие понататък?

Развитието на групата виждам в попълване на информация, история и др. за всяка чешма. Това ще е по- трудоемко и ще изисква повече време, затова приоритетно е заснемането и картографирането на всички чешми в България, а те по мои приблизителни изчисления са повече от 15 000. За себе си… здраве да има – достатъчно е!

Сподели в: