Николай Заяков спечели голямата награда за поезия “Иван Николов”

Николай Заяков спечели за стихосбирката си “Пастирът на звездите” голямата награда за поезия “Иван Николов”, която се присъжда от ИК “Жанет 45” за поетична книга. Призът тази година бе връчен за 14-ти път. Официалната церемония по награждаването се състоя в Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” в София, а победителят получи плакет от художника Христо Гочев и парична премия от 10 000 лева.

Лична награда на издателката Божана Апостолова в размер на 1000 лева и плакет бяха дадени на младата поетеса Марица Колчева за дебютната й книга “Стратегии за дълбоко дишане”. Тя е на 22 години, живее в София и учи кинознание в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.

Пред гостите на събитието номинираните поети Кристин Димитрова, Едвин Сугарев, Марица Колчева, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова и победителят Николай Заяков прочетоха по едно свое стихотворение.

Членовете на журито споделиха, че конкуренцията тази година е била много силна и че някои добри книги са останали извън номинираните. “Искам да пожелая на българската поезия малко повече страст и живец. Като че ли това най-много ни липсваше в прочетените творби през тази година”, каза Ангел Игов.

На снимката – Надежда Захариева връчва награда на Николай Заяков.

Още по темата можете да прочетете тук

Сподели в: