Николай Божилов – най-младият носител на "Златна игла"

Николай Божилов е студент в 3-ти курс в Национална Художествена академия, но вече може да се похвали, че е най-младият носител на престижната модна награда "Златна игла". Статуетката, фина изработка на Анжело Касини, бе връчена на младия дизайнер лично от председателя на Академията за мода проф. Любомир Стойков, по време на Международен моден форум в Русе.

Модният конгрес, състоял се в Русе в дните 22-24 април, посрещна 37 млади дизайнери студенти, които се състезаваха помежду си за престижната награда. Всеки от тях представи на публиката в залата на Драматичен театър Русе, по 3 свои модела, свързани помежду си с обща концепция. Победителят Николай Божилов впечатли авторитетното жури, водено от проф. Стойков с концепцията си Recycling Fashion.

Както публиката, аз също бях впечатлена от идеите и дрехите на младия ни дизайнер и побързах да му задам няколко въпроса, специално за вас, читателите на Kafene.bg

Какво е усещането да си най-младият дизайнер, печелил наградата „Златна игла“?
Честно казано, все още не мога да ти кажа какво е усещането, тъй като ми е малко трудно да го осъзная, защото това наистина е прецедент. Толкова млад човек да спечели награда, за която други хора са се трудили с години и са го желаели толкова много, но пък… определено не го чувствам даром (усмихва се).

Как се появи идеята за концепцията за твоята колекция?
Както повечето идеи, появи се в учебен процес, като след това намерих време да го реализирам в своето си лично пространство, където не те съветват учители, където можеш да бъдеш ти. Общо взето идеята около моята колекция беше свързана с едно от направленията в еко модата, което всъщност е рециклирането като такова. Името на колекцията беше Recycling Fashion, като дрехите бяха изцяло от материали, които са остатъчни, т.е. материали, които са били бракувани в определени фабрики или пък материали, които са намерени в кофата за боклук, което звучи малко фрапантно. Така примерно имах ризи, които бяха изработени от хастар, който въобще не изглеждаше като хастар, с по-плътни и дебели части, които подпомагаха дрехите да изглеждат дори някак индустриално. Бяха в кафяво и сиво, с блясък. Акцентът в тази мини колекция, да я наречем, бе една мини рокля,  върху която имаше апликации от метални елементи от стари ципове, метални стружки, които имитираха нещо като вторични суровини. И самите тези метални елементи украсяваха дрехата така, сякаш бяха бижута върху нея.

 

Два от моделите на носителя на "Златна игла" Николай Божилов.

Колко време ти отне да направиш дрехите?
Аз обичам, по принцип, като съм на една вълна, да я грабвам бързо, и общо взето, съм доста експедитивен. Отне ми, да кажем, по-малко от седмица.

Сам ли ги изработи, на ръка?
Да, изцяло аз съм си ги изработил.

Имаш ли любими дизайнери, които да те вдъхновяват?
Дизайнери, които ме вдъхновяват нямам, защото не мога да се вдъхновя от вече готов продукт. Вдъхновението е нещо, което се търси встрани от нещата, което те провокира и предизвиква. Но имам любими дизайнери, които изключително много адмирирам като Никола Гескер, главният дизайнер на Баленсиага и Карл Лагерфелд. Изключително креативни хора.

Догодина се дипломираш в НХА, след това накъде?
Да, догодина завършвам, ще представя своята дипломна работа, която се надявам да бъде супер успешна, и да ми даде също голям старт, вече като реализиращ се дизайнер. Но определено смятам, че образованието не бива да се прекъсне само с бакалавърска степен, трябва да се продължи и с магистратура. Аз мисля да уча в чужбина, по-конкретно в Лондон, тъй като е голяма модна сцена.

Николай Божилов с председателя на Академията за мода – проф. Любомир Стойков.

Какво е мнението ти за модната индустрия в България? Какво ни липсва да нямаме световно известен дизайнер все още?
Смятам, че това, че нямаме световно известен дизайнер е въпрос на късмет. Защото има чуждестранни дизайнери, като от Гърция, Ливан, Филипините и така нататък, които просто са намерили своя начин и своята пътека да покажат своя дизайн на световно ниво. Общо взето това ни липсва – да участваме в повече международни срещи, както беше примерно този моден форум. Необходимо е да се явяваме по-често на голяма международна сцена, за да бъдем по-лесно забелязани. Ако нещата си седят концентрирано в България и не излизат от нея, а се правят ревюта в някакви градчета и така нататък, няма да стане. Другото, което е повечето български дизайнери, не всички, разбира се, но повечето от тях разчитат само на една ниша.  Работят си едно и също, като правят само леки трансформации, тип промени в дължините, по-леко или по-тясно вталяване, което на ниво дизайн е адски бавно развитието.

Твоето пожелание към читателите на Kafene.bg?

Пожелавам на вашите читатели да намерят точния начин да изразят себе си чрез дрехите, аксесоарите и да знаят, че дрехата, поведението и това да живееш в съвременния свят, означава да бъдеш модерен!

Сподели в: