Ники Шушулов в На тясно““

На 6. 12. (четвъртък) 2007 г. от 18:30 ч. в рубриката „Отдих, Туризъм, Култура“ на дискусионен клуб , „На тясно“ в Хамбара (ул. "6-ти септември” 22) художникът Ники Шушулов разказва впечатленията си от Истанбулското биенале` 2007 като посетител – МАШАЛЛА (или за оптимизма като хапче):

"Мисля си за това, че съчетанието на арт събитие от подобен мащаб с Истанбулския ърбън само по себе си е известна доза (регионален?) оптимизъм. Особено като виждам музея за съвременно изкуство SantralIstanbul — образователен арт център, доста сериозен комплекс около бивша (завидно реставрирана и също музей) електроцентрала от началото на миналия век. Този чисто нов музей, архитектурно контрастира на заобикалящите го типични истанбулски квартали с прохождаща инфраструктура. Мястото също е топос от биеналето и сигурно като метафора на местоположението си представя проекта „Modernity and Beyond” — селекция от над 400 творби на 100 турски артисти. За първи път виждам толкова цялостен и исторически структуриран преглед на турското съвременно изкуство.

А "машалла" е стикер напечатан в едър готически шрифт просто така и залепен отвътре над вратата за слизане на градския автобус, който спира на връщане недалеч от хотела.“
 
Сайтът на Истамбулското биенале` 2007

Снимка: Десислава Томова

Сподели в: