"Не стреляйте по Мелпомена" от Ивайло Диманов ще бъде представена на 23 април

Името на Ивайло Диманов е отдавна познато на почитателите на мерената и не чак дотам премерената словесност. Той е журналист и поет с изискан стил и великолепно чувство за хумор, и когато прескочи границата на жанровите си предпочитания, неизменно остава вкуса на нещо свежо и неподражаемо.

Театралните текстове на Диманов по никакъв начин не биха могли да влязат в кое и да е от клишетата на театралната критика, но носят в себе си изключителен заряд от добронамереност и позитивизъм. Писани по конкретния повод на едно или друго заглавие от афиша на последните няколко театрални сезона, текстовете му хем носят елементи на оперативната критика, хем имат свой вътрешен живот – пъстър и многозначителен, обърнат най-вече към драматургията и съвременния й прочит. Очевидно писателският критицизъм чувствително надделява у журналиста Ивайло Диманов, когато иде реч за по-дръзки и нетрадиционни посегателства над класически и емблематични пиеси.

Приятни за четене, текстовете на Ивайло Диманов будят недвусмислени размишления за естетиката, нравствените послания, таланта и дързостта на конкретен режисьор и неговия творчески екип.

Особено приятно е усещането, когато четеш този ръкопис, и то идва от поантата на всеки текст в сборника. Най-често посланието е: "Иди и виж този спектакъл, приятелю!" Дори да не е съгласен с един или друг артефакт от конкретен спектакъл, само човек, който истински обича театъра, би написал това.

Премиерата на "Не стреляйте по Мелпомена" е на 23 април 2009 г. (Международния ден на книгата) от 12 ч. в Народния театър "Иван Вазов", сцена на 4 етаж. Книгата ще бъде представена от издателството "Джойс Медия" и Министерството на културата.

* * *

Прочетете още:
Ивайло Диманов представи книгата си "Добър вечер, г-жо Тъга!"

Сподели в: