Не пропускай великденските събития в София

За Великденските празници в София ще се състоят разнообразни събития. Вижте програмата, за да не пропуснете концерти в класически и експериментален стил, спомен за легендите на българския джаз – Оркестър „София”,  Поход на книгата, великденски изложби на открито за деца и родители и традиционни благотворителни базари ще разведрят града ни в празничните дни.

На 15 април, сряда от 19.30ч., в концертен комплекс „България" един от известните полски джаз музиканти – Мачей Фортуна ще изненада меломаните с неочаквани импровизации на тромпет и орган. Композициите на Фортуна се опират на мотиви от средновековна органова музика в съчетание с електронен, акустичен и етно джаз. Събитието е част от Европейският музикален фестивал в София.

На 16 април се навършват точно 50 години от създаването на легендарния Оркестър „София”. По този повод в Tea House (Чай във фабриката) събитието ще следва класическия модел на двудневните софийски джаз прегледи от 1977 г. Основната програма е изцяло от български джаз –  селекция от грамофонни плочи и прожекция на документалния филм на Росен Елезов за историята на Оркестър „София”. Началният час на събитието е 18.30 часа.

На 16 април от 19 часа, в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”, ще се състои празничният концерт "ET MISERICORDIA TUA" на бароковото трио „АФЕТУОЗО”.  Бароковият състав и техните колеги-музиканти, с многобройни изяви по световните концертни сцени, се събират заедно в Страстната седмица преди Великден, за да изпълнят специално за софийската публика програма из произведенията на Бах, Хендел, Перголези и Моцарт. Входът за концертът е свободен.

Традиционният „Поход на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга” съвместно със Столична библиотека, ще продължи и през празничната седмица: на 15 април Зорница Христова (изд. „Точица”) ще чете в 42 ОУ, от 10.40 ч , а актрисата Ирмена Чичикова ще чете в 23 СОУ "Фредерик Жолио Кюри" в 11.45 ч. От 11.00 часа в  Детско-юношески отдел на Столична библиотека свои стихове ще чете Марин Бодаков.  На 16 април, актьорът Христо Гърбов ще чете в 12 СОУ, от 11.00 ч., а в същия ден в Столична библиотека от 10 до 17.00 часа български писатели и поети ще четат свои произведения на среща с децата от район „Триадица”.

Изложба на рисувани великденски яйца, изработени от деца от школи „Слънчице”, ще оцвети залите на Общинския културен център „Искър”.

Благотворителен великденски базар очаква децата и родителите в квартал Княжево, за него са се погрижили организаторите от читалището „Братя Миладинови”. Базарът ще бъде отворен през цялата празнична седмица.

Изложба "Великеднски хлябове с мълчана вода" в Етнографския музей.

Културни събития в Столична библиотека

16.04.,17.30 ч. Творческа вечер на актьора Христо Мутафчиев – прожекция на филма “Христо Мутафчиев: диагноза”, автор Георги Тошев; представяне на книгата “Да бъдеш Христо Мутафчиев” от Яна Борисова, Участници: режисьорката Бина Харалампиева и актьорите, Филип Аврамов, Петър Калчев и Валентин Танев

17.04., 18.30 ч. Интригуващи исторически факти в творчеството на Людмила Филипова, среща- разговор за бъдещите и проек-
               ти и  още нещо…Прожекция на филма на National Geographic “Мечът в камъка и Амулетът на Орфей”

23.04., 18.30 ч.Великденски концерт с участието на хора на Транспортните работници, София. В програмата произведения от П.И.
                Чайковски, Артемий Ведел, Д. Христов, Дм. Бортнянски, Н. Кедров, П. Динев и др.         

Сподели в: