Не можем без Властелина на пръстените

Това е резултатът от проучването на книжарница Хеликон по случай 15-годишнината й "15 книги, без които не мога". Властелинът на пръстените от Дж. Р. Р. Толкин, Алхимикът от Паулу Коелю и Хари Потър и философският камък от Джоан Роулинг са класирани на първите три места в проучването "15-те вечни книги според съвременните български читатели".

Книжарници "Хеликон" организираха тази кампания за популяризиране на книгата през последните четири месеца, за да отбележат своята 15-та годишнина.

Близо 28 хиляди души са гласували с талони или на сайта на Хеликон за своите любими заглавия. Списъкът надхвърлил 400.

Първите книги от български автори в класацията са романът Тютюн от Димитър Димов, посочен на седмо място, и Железният светилник от Димитър Талев – на осмо.

Ето пълната класация:

1. Властелинът на пръстените от Дж. Р. Р. Толкин
2. Алхимикът от Паулу Коелю
3. Хари Потър и философският камък от Джоан Роулинг
4. На изток от рая – Джон Стайнбек
5. Малкият принц – Антоан дьо Сент Екзюпери
6. Шифърът на Леонардо – Дан Браун
7. Тютюн – Димитър Димов
8. Железният светилник – Димитър Талев
9. Майстора и Маргарита – Михаил Булгаков
10. Параграф 22 – Джоузеф Хелър
11. Под игото – Иван Вазов
12. Мечо Пух – Александър Милн
13. Гордост и предразсъдъци – Джейн Остин
14. Пътеводител на галактическия стопаджия – Дъглас Адамс
15. Пипи Дългото чорапче – Астрид Линдгрен

По-назад останаха: 16. Време разделно на Антон Дончев, 17. Портретът на Дориан Грей на Оскар Уайлд, 18. Граф дьо Монте Кристо на Александър Дюма, 19. Български хроники на Стефан Цанев, 20. Птиците умират сами на Колийн Маккълоу, 21. Диви разкази на Николай Хайтов, 22. Спасителят в ръжта на Джеръм Селинджър, 23. Отнесени от вихъра на Маргарет Мичъл, 24. Тримата мускетари на Александър Дюма, 25. Името на розата на Умберто Еко, 26. Кръстникът на Марио Пузо, 27. Шогун на Джеймс Клавел, 28. Мемоарите на една гейша на Артър Голдън, 29. Ерагон на Кристофър Поалини, 30. 1984 на Джордж Оруел.

Сподели в: