„Не бой се и ела” – книгата, която разкри любовните драми на Яворов с нов тираж

Животът и творчеството на един поет, белязани от образите на теменугите, две хубави очи и един стон на душата
Три големи любовни истории на Пейо Яворов, разказани не от някой друг, а от самия него и три изключителни жени, белязали живота и творчеството му, разкри новата книга /„Не бой се и ела”/ (издадена от „Персей”). Изданието разчупва калъпа „Яворов – Мина – Лора”, в който близо век критици и изследователи поставят твореца. Новото, любопитното и ценното в книгата е, че за пръв път пред широката публика се разкрива историята на любовта на Яворов с Дора Габе, скандала с цитат от писмо на Мина и свидетелските показания на Яворов за смъртта на Лора, както и неговото завещание.

В контекста любовта към Мина виждаме Яворовите шедьоври „Пръстен с опал”, „Обичам те”, „Не бой се и ела”, „Вълшебница”, „Две хубави очи”…, някои от които са част от писмата, написани от поета до неговата любима.

Дъщеря на респектиращия държавник и министър-председател Петко Каравелов, Лора е красива, интелигентна и склонна към предизвикателства към общественото мнение. Тя решава, че Яворов ще бъде неин, и успява да го постигне на всяка цена.

Пропитите с разтърсващи емоции интимни стихове и писма са илюстрирани не само с архивни фотоси и факсимилета на оригиналните писма (предоставени от Националния литературен музей и фонд „Дора Габе” на Дом-паметник „Й. Йовков” в Добрич), но и с разкошните репродукции на картини на талантливата художничка Ралица Денчева от серията й „Българските мадони”.

Книгата е адресирана към най-широк кръг читатели, които ще преоткрият шедьоврите на Яворов и самия него като мъж и творец. А именно това е предназначението на вечната литературна класика, да продължи да живее, да бъде четена и да вълнува поколения наред. Поставена в нов контекст и поднесена в едно такова красиво издание, любовната лирика на Яворов заживява нов живот.

Домът на Пенчо Славейков се оказа тесен за стотиците почитатели на Яворов

На премиерата на „Не бой се и ела” ще бъдат показани забележителни артефакти, свързани с любовите на Яворов

Уникално издание разкрива любовните драми на Яворов

Сподели в: