Нешко Нешев посвети песен на "Мистериите на Хухла 2012"

Големият кърджалийски композитор и музикант, акордеонистът от оркестъра на Иво ПапазовТракия“, Нешко Нешев написа специална пиеса за „Мистериите на Хухла 2012“. Песента „Хухла – молитва за дъжд“ Нешко Нешев ще изпълни на 14 юли, събота, на връх Илинден с певицата Ивелина Балчева и виртуозния цигулар Недим Налбантоглу.

На този мистичен връх, от който погледът се зарейва към българско, гръцко и турско всяка година в навечерието на Илинден се провеждат „Мистериите на Хухла”. Не случайно точно тук, на прочутия връх Свети Илия над глобалното село Хухла, мистерясват творци и публика от 3 народа. Тук от 12 век преди Христа е имало голямо тракийско светилище, чийто останки са съхранени, тук преди 4 години бе възстановен и доизграден внушителният параклис „Свети Пророк Илия”, изграден бе и селски амфитеатър.

Над тези три земи от 2010 г. се обявява и носителят на званието „Почетен селянин”. Първи статуетката с формата на цървул, с дупка на петата, в който се побира земното кълбо, получи Ивайло Балабанов, един от най-големите ни живи поети, роден в малкото родопско село Хухла. Миналото лято скулптурата на Емил ПенчевЦървулът със земното кълбо“ заслужи Калуди Калудов, един от най-великите тенори на нашето време.

„За „Почетен селянин" не се кандидатства. Решението се взема от Мистериозен комитет, който заседава по мистериозно време в Хоремага. Не излизат оттам, подобно на Нобеловия комитет, 2-3 денонощия, докато не вземат решение, което обикновено съвпада с изчерпването на запасите от хухленско вино“, обяснява шеговито Иван Бунков. Писателят и издател на вестник „Нов живот” е инициатор и организатор на „Мистериите”, които от родова среща /първата през 1983 г./ прераснаха в културен фест, събиращ всяко лято за една вечер балканския арт елит в пограничното село Хухла.

С концерт „Надпяване с водата“ в светилището на водопада край река Арда от 16 часа, на 14 юли, ще открият „Мистериите 2012“ мъжка фолклорна група от Златоград.

От 20:00 часа на амфитеатъра на връх Свети Илия над Хухла публика и изпълнители ще се слеят в едно мистериозно изживяване. Задължително всяка година самобитният празник на върха започва с участието на фолклорна група от Свирачи. Проф. Владо Янев от Пловдивския университет ще представи книгата на хухленеца Петър ВасилевБългарска орис“ – поезия и спомени, публикувана от ИК „Родопи“.

Тазгодишните „Мистерии“ ще са пълни с лакардии. Не какви да е, а с пиперливия хумор на хасковския вестник „Каунь“. Смях, песни и музика ще се преплетат в едно на легендарния връх. Глас тук отново ще извиси певицата Богдана Петрова, която спечели първия сезон на реалити шоуто "България търси талант".

За трети път музикантите начело с Нешко Нешев, ще докажат със свирнята си, че са достойни Орфееви наследници. За трети път турският виртуоз Недим Налбантоглу ще накара цигулката да говори, както казват за неговите изпълнения в Европа. Човекът свирил и на Йехуди Менухин, и на английската кралица, миналото лято, облечен във везана българска риза, изпълни с такъв хъс „Дилмано, Дилберо”, че все едно душата и сърцето си раздаде на Илинден.

За първи път на върха ще пее Ивелина Балчева, носител на 18 наши и международни отличия – от „Златния Орфей", от фестивали в Ирландия, Русия, Казахстан, Турция, Египет, Франция. С богатия си, характерен, силен глас тя изпълнява поп, джаз, български фолклор, етно. От години развива концертна дейност в Близкия и Средния изток. Ивелина е и най-ярката представителка на българската популярна музика в Казахстан.

На „Мистерии 2012“ ще свирят и Митко Карамфилов /бас китара и контрабас/, и Наско Хаджиев /саксофон/. Те ще участват в джем сейшъна в края на вечерта заедно с музиканти от Хасково, художниците от Кърджали Емо Пенчев /тромпет/ и Владо Чукич /клавир/.

Хухленци и гости, гответе се заедно да тропнем вити хора – до зори, да видим кой първи ще „каталяса“ – музикантите или танцьорите, приканва инициаторът Иван Бунков. Организаторите са поканили на „Мистериите“ и представители на дипломатическите мисии в България.

Сподели в: