Нестандартна автомобилна надпревара между затворници

Какво си представяме щом чуем американски затвор? Множество главорези на едно място, група мускулести чернокожи, появяващи се на фона на тежък рап ритъм и, разбира се, сбиване след провокация на  “новозадомения затворник”, излежаващ смъртна присъда и намеса от охраната на затвора в първите 20 минути от филма.

Да .Такова е първото впечатление от новия филм на големия екран – ”Смъртоностна надпервара” на режисьора – Пол У. Андерсън, известен от трилогията "Заразно зло” с Мила Йовович, “Пришълеца срещу Хищника” и "Войник” с Кърт Ръсел.

Сюжетът е  нестандартна автомобилна надпревара, превърнала в състезание между смъртоносни затворници.

Дяволски коли, създадени със специална цел, главорези и подли навигатори, обединени в създаването на хляб и зрелище за зрителя с по-висок рейтинг от Супер Боул.

Правилата на "Смъртоносна надпревара" са на пръв поглед прости: който спечели пет поредни кръга, получава свободата си. А кървавият край на загубилия се гледа от милиони зрители, пристрастени към баталните сцени на живо.

Световната екшън звезда Джейсън Стейтъм (“Транспотер”, “Гепи”) е в ролята на трикратния шампион Дженсън Еймс – затворник, нарочно осъден за страховито убийство, което не е извършил. Той е принуден да сложи маската на легендарния пилот Франкенщайн, който никога не трябва да умира, най-малкото защото е  любимецът на феновете на “Смъртоносна надпревара”.

Безскрупулната директорка на затвора Последния остров – Хенеси, кръстена може би нарочно на популярния в хип-хоп културата коняк (Джоан Алън “Ултиматумът на Борн”) заставя Еймс да участва с думите: "Мълчи и карай, ако искаш отново да видиш малкото си момиченце, което заслужава по-достен татко, а не затворник – убиец!”.
 
С лице, скрито зад отвратителна маска на злодея Франкенщайн – чудовището, чието име се появява за първи път в едноименния роман на Мери Шели, създадено от Виктор Франкенщайн като научен експеримент – с цел да се докаже, че електричеството е в основата на създаването на живота. Но Франкенщайн се оказва зъл и започва да убива хора, за да оцелее.
 
Затворникът взима участие в тридневна борба, за да извоюва свободата си.

Но, за да заслужи наградата, Еймс трябва да оцелее сред най-ужасните престъпници – включително Картечницата Джо (Тайриз Гибсън “Трансформърс”, “Бързи и яростни 2”) – в най-опасния затвор в страната.

Обучаван от треньора си (Йън МакШейн “Златният компас”) да кара чудовищния Mustang V8 Fastback, екипиран с монитори, 2 мини-оръжия, огнехвъргачка и напалм, както в едноименната компютърна игра, любима на геймърите през последните месеци.
 
Филм за това как един невинен мъж ще унищожи всичко по пътя си, за да спечели най-зрелищното спортно събитие с над 40 милиона зрители на земята – арената, на която, ако не убиеш, биваш убит.

Сподели в: