Несебър представи България в Сан Марино

Община Несебър представи за пръв път България на голям международен фестивал на нациите в Република Сан Марино. В рамките на етнофестивала бяха проведени Дни на Несебър в Сан Марино с представяне на българския фолклор, национална кухня, туризъм и традиции. Участието на Несебър в това събитие е в резултат на сключения меморандум за сътрудничество между българската курортна община и туристическата република на Апенините Сан Марино.

Със своите спектакли в три поредни вечери от фестивала, фолклорният ансамбъл към община Несебър Слънчев бряг с ръководител Данислав Кехайов предизвика истински фурор на сцената на националния амфитеатър на Република Сан Марино и освен санмаринци, привлече сред публиката стотици туристи и българи от всички краища на Италия. Всяка фестивална вечер завършваше с голямо българско хоро на сцената и сред публиката, а преди фестивалното участие българите направиха голямо дефиле в национални носии, с песни и танци.

Несебърската визита беше осъществена по покана на Държавния съвет на Сан Марино, след проведените в края на месец юни Дни на Сан Марино в Несебър. Посещението имаше за цел взаимен обмен и насърчаване на развитието на отношенията между двете страни, скрепени в Меморандум за популяризиране на културния туризъм и укрепване на приятелските взаимоотношения.

По време на визитата в Сан Марино бяха организирани пунктове за разпространение на най-новите рекламни материали за Несебър като туристическа дестинация, от които бяха раздадени хиляди екземпляри. В непосредствена близост до амфитеатъра на Сан Марино беше монтирано демонстративно грънчарско колело на несебърския майстор инж. Христо Драгиев. Български майстори кулинари подготвиха гастрономическа вечер с дегустация на типични български блюда и напитики, която беше посетена от почти целия Държавен съвет на Сан Марино, начело с капитан-регента на републиката Фиоренцо Столфи.

Официален прием в чест на несебърската делегация даде и министърът на туризма на Сан Марино Париде Андреоли, който е със статут на премиер-министър. За приема специално от Рим пристигна извънредният и пълномощен посланик на България в Италия Н.Пр. Никола Калудов, който е акредитиран и за Сан Марино. В края на българското представяне в рамките на дните от 11 до 17 юли 2007 г., двете страни в лицето на Държавната агенция по туризъм на Сан Марино и Община Несебър подписаха паметна записка, с която се ангажират да продължат информационната си политика към различни институции, структури и асоциации, имащи потенциалeн интерес от изпълнението на основните цели на Меморандума.

Сподели в: