Непоказвани произведения на Димитър Казаков

Непоказвани произведения на Димитър Казаков (1933-1992), както и книгата "Димитър Казаков – Нерон отблизо" от Димитър Пампулов ще бъдат представени днес, в 18.00 часа в СГХГ – Софийска градска художествена галерия. В експозицията са работи от различни периоди в творчеството на художника от края на 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на 20-и век – графики, пастели, акварели, гвашове и живопис. Особен интерес представлява черно-бялата, смесена графична техника, наречена от самия автор "неронография" (по популярното му прозвище).

Димитър Казаков завършва графика в Националната художествена академия в София при проф. Евтим Томов през 1965 г. Работи живопис, графика, рисунка, керамика и монументална дървопластика. В произведенията си пресъздава по своеобразен начин типични български фолклорни мотиви и разработва облика на универсални персонажи.

Предпочитанията му са главно към жанровите композиции, вдъхновени от всекидневието, и към изобразяването на духовния свят на героите. През годините Казаков изгражда личен декоративно-линеарен почерк, който се разпознава категорично, независимо от техниката, в която работи, според познавачи.

Галерия Бохем е открита през декември 2006 г. Дейността й е насочена към сериозно професионално изграждане на колекция от произведения на известни български художници. За кратко време галерията формира сбирки и на Дечко Узунов и Атанас Яранов. Това е първата частна галерия от България, с която СГХГ сътрудничи, за да запознае по-пълно публиката с творчеството на известния художник Димитър Казаков.

Изложбата ще продължи до 16 декември.

Сподели в: