Непознатият Телеман в изпълнение на ансамбъл TUTTI SOLI

На 21 май, в столичната зала „България”, от 19:30 ч. ще прозвучи концертът "Непознатият Телеман", представен от ансамбъл Tutti Soli с диригент Виржиния Атанасова. В програмата са включени неизпълнявани в България творби от големия немски бароков композитор Георг Филип Телеман (1681 – 1767). Събитието е един от акцентите в Европейския музикален фестивал през тази година.

Специални гости за концерта са изпълнителят на мандолина Алон Сариел от Израел, британският певец, бас-баритон Кристофър Холман, както и звездите от държавния музикален театър в София Александър Мутафчийски, който играе Санчо Панса в комичната опера от Телеман, Марчо Апостолов, Стефан Петков и Зорница Дамянова.

Идеята за концерта „Непознатият Телеман“ е на Виржиния Атанасова, която е сред най-изявените наши изпълнители и специалисти в областта на ренесансовата и барокова музика. Тя е доктор на изкуствознанието и доктор на науките, както и професор по хорово дирижиране в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Носител е на престижната американска награда “Фулбрайт” и  е работила в Университета в Уисконсин и висшето музикално училище “Медисън” в  САЩ. Изнасяла е лекции в Парижкия университет към Сорбоната, в университетите “Йейл” (Кънектикът) и “Northwestern University” (Еванстън, Чикаго). През последните три години провежда майсторски класове по хорово дирижиране и лекции в областта на ренесансовата музика в “Leopold Mozart – Zentrum”, гр. Аугсбург, Германия.

В програмата на концерта на 21 май ще бъдат представени две инструментални композиции на Георг Филип Телеман: Концерт за мандолина и оркестър във фа диез минор и Сюита за мандолина в ла минор със солист Алон Сариел. Двете творби са създадени от Телеман за други инструменти и ще прозвучат в специални транскрипции за мандолина, направени от Сариел. Той е един от най-динамичните млади израелски музиканти, носител на множество международни награди и отличия. Алон Сариел е само на 27 години, но е концертирал в цяла Европа, САЩ, Близкия и Далечния Изток, и е участвал на фестивалите в Залцбург, Люцерн, Festival de Musique de Menton, Les Musicalles de Bagatelle, Хенделовия фестивал в Гьотинген, изнасял е концерти на престижни сцени като Роял Албърт Хол, Миланската La Scala, Vienna Musikverein, Hamburg Leiszhalle и Кьолнската филхармония. Поетичното чувство за стил и иновативният подход към инструмента са му спечелили признанието на критиката и публиката по целия свят. Сюитата в ла-минор от програмата ще бъде придружена от танцово изпълнение по хореография на Надя Златкова.

Във втората част на концерта сцената на зала „България” ще оживее в постановката и костюмите на комичната едноактна опера „Дон Кихот на сватбата на Камачо”. Това е една от последните опери на Телеман, запазени до наши дни в цялост. Тя е създадена през 1761 г. по романа на Мигел де Сервантес и ще се играе за първи път в България. Сред солистите са изявените български певци (от Държавния музикален и балетен център) Александър Мутафчийски (в ролята на Санчо Панса), Марчо Апостолов (Камачо), а също Зорница Дамянова (Китерия) и гостуващият от Великобритания Кристофър Холман (бас-баритон) в ролята на Дон Кихот. Спектакълът е създаден под режисурата на известният наш оперен диригент Велизар Генчев, който вече има опит като режисьор с други успешни постановки, осъществени с ансамбъл Tutti Soli. В изпълнението участват както музикантите от Tutti Soli, така и студентски хор и оркестър от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Ръководител на хора е Евелина Йорданова.  

Билети за концерта на 21 май от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

В състава на колегиум Tutti Soli влизат от осем до дванадесет видни професионални музиканти – както певци, така и инструменталисти. Ансамбълът е гостувал в много европейски страни, включително в Дания, Финландия, Швеция, Холандия, Германия, Швейцария, Испания, Гърция и Турция. През 25-годишния си творчески път “Tutti Soli” осъществява с фирмата “Балкантон” монографична плоча с произведения от Йоханес Брамс, две аудиокасети и два компактдиска с италианска църковна и светска музика от ранния период на барока (Ал. Гранди, Кл. Монтеверди, Л. Роси и др.). Изпълнения на ансамбъла са излъчвани по радио Швабиш Гмунд, Германия, Радио Ескилстуна, Швеция, Радио Кемпфен, Холандия, Радио София и т. н. Сред известните солисти на Tutti Soli са Людмила Герова, Ирина Харалампиева, Йоанис Кьорцоглу (контратенор, Гърция), Цветана Бандаловска, Пламен Бейков, Снежина Куманова, а сред инструменталистите са имената на Атанас Атанасов, Димитър Данчев, Йосиф Радионов, Николай Гагов, Ели Казакова, Росен Идеалов, Джефри Дийн и Явор Желев. В изпълненията на ансамбъла участват и балетисти от прочутата трупа „Арабеск”.

Диригент на колегиума е професор д-р Виржиния Атанасова, доктор на изкуствознанието в областта на ренесансовата и бароковата музика, професор по хорово дирижиране в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, София и асоцииран професор в Американския университет за изящни изкуства в Солун (Гърция) до 2007 г., а през последните години (2012, 2013 и 2014г.) в „Леополд Моцарт Центрум, Аугсбург, Германия. 

През последните няколко години ансамбъл Tutti Soli изнася няколко спектакъла с музика на Клаудио Монтеверди под режисурата на известния италиански оперен режисьор Кармело Аниело (Universite Paris 8). Ансамбълът участва с тези изяви във фестивалите „Софийски музикални седмици”, „Салон на изкуствата” и „Европейски музикален фестивал, Резиденц Фестшпиле в Дармщтадт, и др.. 

Кариерата на израелският музикант Алон Сариел се развива в две посоки – на инструменталист и диригент. Той е носител на награди и отличия от конкурсите „Авив“,  „Бен Хаим“, „Блох“, Calace, Европейски награди за мандолина, конкурс Haverhill Sinfonia Soloists и др. Работил е с артисти като Даниел Баренбойм, Ема Къркби, Жан Кристоф Спинози и Маркус Щокхаузен и е дирижирал ансамбли като Кралския шотландски национален оркестър, Мюнхенския камерен оркестър, Trondheimsolistene и Израелския камерен оркестър.

Поетичното чувство за стил на Алон Сариел и иновативният му подход към инструмента, са му спечелили признанието на критиката и публиката по целия свят. Той е обиколил цяла Европа, САЩ, Близкия и Далечния Изток, и е участвал на фестивалите в Залцбург, Люцерн, Festival de Musique de Menton, Les Musicalles de Bagatelle, Хенделовия фестивал в Гьотинген и е изнасял концерти на престижните сцени като Роял Албърт Хол, Миланската La Scala, Vienna Musikverein, Hamburg Leiszhalle и Кьолнската филхармония. Концертният му график за 2014 г. включва изяви в Германия, Англия, Холандия, Испания, Швеция, Финландия, България, Крит и Израел.

Както изпълнител на два инструмента – мандолина и лютня, Алон Сариел разделя времето си между съвременната музика, която той определя като своя първостепенна задача (до момента е осъществил над 20 премиери на творби, посветени на него), и огромната си страст към старинната музика и практиката за исторически достоверно изпълнение. Той е изнасял лекции и майсторски класове в Израел, САЩ и Европа, в институти като Trinity College of Music (Лондон), Lilla Akademien (Стокхолм) и Cambridge Performance Master Classes.

След като се дипломира в Консерваторията Beer Sheva и Академията за музикално и танцово изкуство в Ерусалим, Алон Сариел специализира в Кралската консерватория в Брюксел и Висшето училище за музика, театър и медии в Хановер. По време на следването си в Хановер, Сариел е музикален директор на ансамбъл Camerata Medica и Младежкия симфоничен оркестър на Гьотинген и паралелно с това, основава Hannover International Ensemble, оценен положително от критиката на дебютното концертно турне на ансамбъла до  Côte d' Azur през 2012 година.

Алон Сариел е записал няколко албума за различни компании, като участва в премиерния запис на Sonata a tre (за мандолина, китара и арфа) от Бен Хаим и албум с концерти от Вивалди с ансамбъл Barrocade. Те са последвани от още два албума: "Sources" – съвместен албум с Якоб Реувен, мандолина и "An Englishman in New York" – съвместен албум с Джо Брент, лютня, в който са събрани нови интерпретации на музика за лютня  от Джон Дауланд, по повод  450-ата годишнина на композитора. Изпълненията на Алон Сариел са излъчвани по Arte , BBC4 , Bayerischer Rundfunk , P2 Klassiskt, Kol – Hamusica, WQXR, WNYC, и  се предават от Naxos Online.
 
„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Събитието се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, със съдействието на Столичната община, Министерството на културата и Израелското посолство в България. "Европейски музикален фестивал", представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.

Немският бароков композитор Георг Филип Телеман (Georg Philipp Telemann) е роден на 14 март 1681 в  Магдебург. Той е самоук музикант, изучавал право в Лайпцигския университет и считан за най-плодовития композитор в историята. Съвременник е на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди и Георг Фридрих Хендел с когото го свързва близко приятелство. През 1701 г. Телеман записва право в Лайпцигския университет вероятно по настояване на майка му. Скоро след установяването му в Лайпциг музикалният талант на Телеман е забелязан и той е упълномощен да пише музиката за две от главните църкви в града. Само след година той основава студентски „Колегиум Музикум“, който изпълнява негова музика. За разлика от други подобни студентски оркестри, основаният от Телеман не се разпада с напускането му, а продължава дейността си запазвайки името на основателя си.  Телеман не се задържа задълго в Лайпциг. През 1705 г. той приема поста капелмайстор в двора на херцог Ердман II в Зорау (дн. Żary в Полша). Нашествието на шведската армия през 1707 г. обаче принуждава Телеман да напусне и той се установява в Айзенах, където се запознава с Йохан Себастиан Бах.

През 1721 г. Телеман приема поста музикален директор на петте главни църкви в Хамбург – пост, който заема до края на живота си. В тази си роля Телеман пише по две кантати за всяка неделна служба, а също и много произведения за специални църковни събития. В същото време преподава пеене и теория на музиката, както и дирижира местен колегиум музикум, който изнася редовни представления веднъж на две седмици.

Телеман остава в Хамбург до края на живота си през 1767. Мястото му е заето от неговия кръщелник Карл Филип Емануел Бах, син на Йохан Себастиан Бах. През последните години от живота му зрението на Телеман силно отслабва, поради което той пише все по-малко особено след 1762 г., но въпреки това не престава да композира до деня на смъртта си на 25 юни 1767 г.
Телеман е изключително популярен приживе и в продължение на десетилетия след смъртта си. В началото на 19-ти век обаче, неговите творби се изпълняват по-рядко. Интересът към него се възражда едва през първите десетилетия на 20-ти век.
Книгата на рекордите на Гинес определя Телеман като най-продуктивния композитор за всички времена цитирайки повече от 800 творби. По-късни систематични изследвания, издадени през 80-те и 90-те години на 20-ти век, показват, че Телеман всъщност е написал над 3000 творби, много от които са изгубени.

Писал е както църковни така и светски творби, в това число 1043 кантати, 44 опери, 700 арии, 600 увертюри, а също множество оратории, сюити и различни клавирни произведения.

Сподели в: