"Неохотният революционер" показва арабската пролет в Йемен

На 8 януари от 18 ч. в Дома на киното ще се състои прожекция та на филма "Неохотният революционер" от документалната програма "Хот док". Режисьор на лентата е Шон Макалистър. Произведен е от Великобритания и Ирландия и е с продължителност 70 минути. Входът е свободен.

Филмът е от международният кинофестивал „Милениум". Прожекцията се реализира с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. 

Синопсис

„Неохотният революционер” разказва за Арабската пролет в Йемен, видяна през очите на екскурзовода Каис. Младият мъж е настроен скептично към промените в страната си, но по време на заснемането на филма променя убежденията си.

Подход
Темата за Арабската пролет, довела до падането на старите режими в арабския свят е обширна, сложна и трудна за синтезиране в рамките на един документален филм.

Режисьорът Шон Макалистър избира да подходи към нея като я анализира през очите на един човек – героя на филма Каис. За успеха на този подход е важен избора на този герой и Макалистър се справя отлично, като се спира на Каис – той притежава кинематографичен чар, оригинален и прям изказ, непосредствен е, не изпитва страх от камерата. Режисьорът има опит и развит нюх в това отношение. В предишните му филми герой на филма отново е един човек.

Макалистър скъсява дистанцията между камерата и обекта си, като става част от света на героя. Каис е екскурзовод и режисьорът се включва в туристическата група, която той води. Минималният екип, използван за заснемането на филма също е ключов инструмент за постигане на непосредственост и в крайна сметка за приближаване до търсената истина, която е крайна цел на документалното кино.

Режисьорът познава политическите сътресения в арабския свят. През 2005 година заснема „Пианистът от Багдад”, отличен със специалната награда на журито на фестивала Сънданс. Така с началото на Арабската пролет той се насочва към държава, която все още е спокойна – Йемен, като предчувства че и там вълната на промяната няма да закъснее. Инстинктът му не го подвежда и с началото на снимките на филма размириците в големите градове започват.

„Неохотният революционер“ е пример за отлично документално кино, който при това разкрива техниките за създаването му.

Това е петият филм на английския документалист Шон Макалистър, познат на българската публика с филмите „Пианистът от Багдад” 2005 и „Токио – история на любов и омраза” 2009.

Сподели в: