Необикновени селяни спечелиха приза на Хухла

Семейство Илия и Златка Христови получиха „цървула“ на „Мистериите на Хухла“ това лято. Илия и Златка са мистериозни селяни, отгледали 5 деца и 5 внука, без да се отделят от родното си място.

Мистерия е как майката на 5 деца продължава с нестихващи сили да работи на няколко фронта – да бъде и общински съветник и баба, и стожер на живота в селото. На доброволни  начала да снабдява всички останали баби и дядовци с най-необходимото им от Ивайловград. Мистерия е как тези хора не паднаха духом в най-страшното време на промяната. Те създадоха и изпълняват навсякъде химна на Хухла. Тези хора са основния стълб, основния дух, който държи това българско село в Източните Родопи не само да не рухне, като  много други села, но и в най-тежкото ни безвремие да устоява своите традиции и напук на всичко да се развива. 

Те вярват, че България започва от  Хухла, а не от ,,Дондуков 2”. Ето защо Иван Бунков, председател на инициативния  комитет на културните празници, смята че мистериозното жури е избрало точното семейство да получи приза „Почетен селянин“ на „Мистериите на  Хухла“. 

Тази награда подейства като радостен шок не само на необикновеното семейство, но и на  всички хухленци, защото мнозина от тях в този момент се замислиха, че техния живот, там в  горите тилилейски, може би наистина е подвиг, и че  те самите са също необновени, защото и в най-трудните времена си останаха истински българи.

Гостите на празниците тази година имаха невероятни срещи с изкуството. Специално във възстановената Костадин Георгакиева къща по дуварите на оградата и по стените и бяха изложени картини и керамика на творци от Южна България, и най-вече от Кърджали.

А иначе празникът вилня, бесня и стигна своя апогей, когато Свети Илия Гръмовержец поздрави всички с танца на дъжда. Това бе  знак за хухленци, че са  на прав път. Рядко явление е в навечерието на Свети Илия небето да вали, и то силно и напоително за зажаднялата южна земя.

Веселбата в Хухла продължи по къщи и дворове до 5 часа сутринта, когато гости и домакини за лека нощ си казаха, че пак ще  се видят на следващите Мистерии.

Прочетете още:
В Кърджали започва ,,Мистериите на Хухла“

Сподели в: