Нено Белчев представи български видео арт творби във Франция

Художникът Нено Белчев, в качеството си на куратор, представи български видео арт творби в Санте Фуа ла Гранде и Бордо във Франция по покана на двете неправителствени организации *LES OUVRIERS DU CHAI*– базирана в Санте Фуа ла Гранде (*http://lechailebar.monsite.wanadoo.fr*) и *ESPACE 29*намираща се в Бордо (*www.espace29.com*) и с активното съдействие на независимия куратор Светлозар Симеонов, работещ в Страсбург. Събитието в Санте Фуа ла Гранде и Бордо бе осъществено с финансовата подкрепа на Европейската културна фондация (*www.eurocult.org*).

Целта на посещението на Нено Белчев, реализирано за периода от 22 до 28 юли 2007, бе да запознае публиката в югозападна Франция с българския видео арт и да бъде развито сътрудничеството между творци и арт професионалисти в сферата на културата и изкуството. Той споделя: “България и българското изкуство, в частност, са все още слабо познати в Западна Европа, както споделиха и зрителите, присъствали на представянията в Санте Фуа ла Гранде и Бордо. За съжаление малко от тях знаеха къде изобщо се намира България.”

Програмата, селектирана от Нено Белчев, бе съставена от две части – основна част от видео-арт творби и втора от видео документации на акции, пърформанси и видео-инсталации. Сред по-известните представени автори са Цветан Кръстев, Красимир Терзиев, Надежда Олег-Ляхова, Аделина Попнеделева, Явор Цанев, Валери Чакалов, Виктор Петков и др. Програмата, както и съкратен текст на лекцията могат да бъдат изтеглени от сайта на *ESPACE 29* (*www.espace29.com*).

Част от представените видеа бяха любезно предоставени с разрешение за тяхното излъчване от художничката Аделина Попнеделева, която е инициатор на състоялия се преди близо година проект “10 години видео-арт в България”.

Тези видеа са една малка част от селекцията на въпросния проект, чиято цел е именно популяризирането на българското изкуство по света. Нено Белчев и организаторите от френска страна изказват благодарност на Аделина Попнеделева за предоставянето и разрешението за излъчване на видео-творбите.

“Както в Санте Фуа ла Гранде публиката от около 40-50 човека, така и публиката в Бордо, изрази удовлетворение от представената програма и бурно адмирираше всяка представена творба с ръкопляскане, тропане и свиркане, а полицаите, които се опитват да арестуват Иван Мудов в “Трафик контрол” бяха освиркани и замеряни с предмети. *LES OUVRIERS DU CHAI* е комуна на художници, музиканти и други творци с крайно леви убеждения, където не се робува на общоприетите правила и норми на поведение. Дните прекарани във Франция разрушиха представата ми за французите, като за студени хора, отдадени на шовинистични настроения. Хората, с които се срещнах бяха изключително топли и сърдечни, много близки до нашия балкански натюрел. Широко скроени творци, готови да приемат друго разбиране за изкуството”, споделя Нено Белчев.

Като продължение на въпросното сътрудничество е предстоящата визита през август месец в България на Ан-Карин Пере, президент на *ESPACE 29*, чиято визита има за цел срещи и контакти с български творци.

Снимка: Надежда Панчева

Сподели в: