Ненко Балкански с юбилейна изложба в НХГ

Днес от 19 часа в седемте зали за Временни експозиции на НХГ се открива юбилейна изложба по случай 100 години от рождението и 30 години от смъртта на големия български живописец Ненко Балкански. В ретроспекцията са включени над 80 платна, подбрани от колекциите на НХГ, СГХГ, ХГ-Казанлък, ХГ – Смолян, ХГ-Хасково.

 Бисера Йосифова, която е куратор на изложбата е подбрала знакови творби от огромното художестевено наследство на проф.Балкански, по голямата част от което след смъртта на художника е дарена на българската държава от съпругата му Лиляна Балканска и синовете му Димитър и Боян.

В експозицята са включени емблематичните творби “Семейство” и “Работническо семейство”, автопортрети, портрети, пейзажи, натюрморти и композиции. Изкуството на Ненко Балкански е дълбоко автобиографично и същевременно личните истини и прозрения за човека и живота звучат универсално. Той е забележителен колорист, надарен с рядко срещано рисувателно умение. Неговият своеобразен характер и в изкуство и  в живота, често предизвикваше завист, която след смъртта му доведе до десетилетия забвение. Тепърва ше преоткриваме творчеството на Ненко Балкански, за което през 1938 година проф. Никола Мавродинов пише: “Той рисува в своите картини само себе си, жена си, децата и ближните си. Неговите образи са образи на млади хора, които работят физически труд и които живеят просто…Някаква особена песен на труда, някакъв химн на младото семейство, на хората които влизат в живота, кръстени с труд, благословени с труд… звучат в творбите на този художник. Аз обичам тези картини, в които художникът разправя толкова убедително и просто своя живот”.

Част о т творбите попадат в колекциите на НХГ, а повечето отиват в галерията на родния му град Казанлък. Реставрацията на творбите в изложбата и рамкирането им са направени със спомоществуванието на НДФ  “13 века България”. По време на експозицията ще се излъчва филма “По следите на изгубеното време” от поредицата “Умно село”, посветена на творчеството и личността на големия художник (2007г.,сценарист Бисера Йосифова, режисьор А. Димитров, продуцент В.Люцканов.).

Ненко Балкански е роден в Казанлък на 20 септември 1907 и умира в София на 19 септември 1977. През 1925 година постъпва в Художествената академия в София и през 1930-та завършва специалност живопис при професорите Никола Маринов и Борис Митов. Специализира /1939 – 1940г./ във Франция, Италия, Германия. Посещава редица художествени галерии и музеи в Европа. От 1947- ма е преподавател, а от 1959-та професор по живопис в Художествената академия. Започва своя творчески път през 30-те години – взема участие в основаването на Дружеството на новите художници, а години наред е секретар на дружество “Родно изкуство”.

Изложбата ще продължи до 21 септември.

                

   

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   

О

Сподели в: