Немски театър с българско участие с 2 представления в София

„В очакване на Годо“ на Дойчес театър – Берлин с две представления в програмата на „Световен театър в София“ 2016.
Гостуването на спектакъла се осъществява в рамките на програмата „Театрални пространства“ на Гьоте-институт. И двете представления ще бъдат със субтитри на български и английски език.

* * *
Спектакълът, заради който Самуел Финци бе обявен за най-добър актьор на 2015 година, гостува единствено в София!

Пиесата „В очакване на Годо“ на „Дойчес театър“, постановка на Иван Пантелеев, ще се играе два пъти на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ като част от  програмата на Десетото издание на платформата „Световен театър в София“, което ще се проведе от 31 май до 16 юни 2016 г.
За ролята си на Владимир Самуел Финцибеше избран за актьор на 2015 година от сп. “TheaterHeute“ – едно от най-високите отличия в Германия.

15.06.2016 и 16.06.2016 г. от 19:00 ч., Народен театър „Иван Вазов“

Билетите вече са в продажба на касите на Народен театър „Иван Вазов“.

Повече за спектакъла "В очакване на Годо"

От Самюел Бекет
Превод на немски ЕлмарТопховен

Режисьор Иван Пантелеев
Сценография и костюми Марк Ламерт
Асистент-сценограф Улрих Белашк
Асистент-костюмографКарин Роземан
Осветление Роберт Грауел
Звуков дизайн Мартин Персон
Драматург Клаус Цезар

Участват Волфрам Кох, Самуел Финци, Андреас Дьолер, Кристиан Грасхоф
Копродукция на Дойчес Театер – Берлин и Рурски фестивал Реклингхаузен

В памет на Димитър Гочев

Големият режисьор Димитър Гочев (1943-2013)започвав „Дойчес театър“ постановкатапо емблематичната за театъра на абсурда пиеса – „В очакване на Годо“ от Самюел Бекет,но така и не успява дазавърши. Димитър Гочев еедна от знаковите фигури на европейския театър. Актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци, както и режисьорът Иван Пантелеев, са сред близките театрални сподвижници на Гочев в Германия. С тях той прави някои от най-значимите си представления. Именно по изричнотожелание на актьорите постановката накрая стига до сцената. Режисьорската работа по нея продължава Иван Пантелеев. „В очакване на Годо“ предизвиква силен отзвук сред публиката и критиката, които изтъкват виртуозността и изключителната енергия в играта на Кох и Финци. За своето изпълнение в ролите на Естрагон и Владимир те получават една от големите театрални награди за актьорско изкуство в немскоезичния свят– Пръстен „Гертруд Айзолд“ през 2014 г. Журито определя постановката като едно от най-добрите театрални партньорства през последното десетилетие.

„В очакване на Годо“еи сред десетте „най-забележителни постановки“, поканенина театралния фестивал на немскоезичния театър „Театрални срещи Берлин” 2015.

Иван Пантелеев завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, София. Поставя текстове от А. П. Чехов, Джеймс Джойс, Луиджи Пирандело, Й. В. Гьоте, ХайнерМюлер и др. в София, Рига, Авиньнон и Стокхолм. През 1998/99 е стипендиант на Академия „ШлосСолитюд” в Щутгарт. Поставя в държавните театри в Щутгарт, Цюрих, Люцерн. В Берлин работивдвете най-големи и престижни театрални пространства – Дойчес театър и Фолксбюне. Автор и режисьор на документалния филм за живота и творчеството на Димитър Гочев „Хомолуденс” (2008). От 2010 година е гост-преподавател по режисура в Театралната академия „Ернст Буш” в Берлин.

Самуел Финци изучава актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, София, а от началото на 90-те години започва кариерата си в Германия.  Развива се като актьор в дългогодишната съвместна работа с Димитър Гочев. Между 2003-2005 г. работи в театър Фолксбюне, Берлин. От 2006 г. е в трупата на Дойчес театър, Берлин. Освен с Димитър Гочев, Финциработи с едни от най-изтъкнатите режисьори от немскоезичната и европейската сценаБеноБесон, ЮргенГош, Робърт Уилсън, Франк Касторф, Йохан Симонс и др.


„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт, програма „Театрални пространства".

Медийни партньори: БНТ, Програмата, Портал Култура, Литературен вестник, Въпреки. 

Сподели в: