Немският драматург Торстен Бухщайнер идва в България

По покана на Гьоте-институт България и Младежки театър „Николай Бинев“ на 20 май в София пристига немският драматург Торстен Бухщайнер, автор на пиесата „Нордост“. Неговата визита е специално свързана с посещението на постановката „Нордост – приказка за разрушението“ (реж. Василена Радева) в Младежкия театър. Освен това Гьоте-институт организира дискусия с автора, като част от програмата „Театрални пространства“. Срещата с Торстен Бухщайнер ще се състои на 20 май от 16.30 ч. в института, а неин модератор ще бъде театроведът проф. д.н. Камелия Николова. От 19.00 в Камерна зала на Младежки театър зрителите ще могат да гледат спектакъла в компанията на автора. Местата за спектакъла са ограничени. Билети на касата на театъра.

За автора:
Торстен Бухщайнер е роден през 1964 г. в Хамбург, Германия. Завършва висшето си образование в Колежа за музика и сценични изкуства в града. Между 1987 и 1998 г. се изявява като актьор в театъра, киното и телевизията. През 1999 г. получава и първата си награда за пиесата „Играчи“ в Рощокския конкурс за нова драматургия. Първата постановка на текста е през 2001 г. във Фолкстеатър в града. През 2005 г. документалната му пиеса „Нордост“ печели две награди (I Щ. Галер драматургичен конкурс и наградата за драматургия „Елзе-Ласкер-Шюлер“). През 2006г. пиесата има радио, национална и международна премиера. Първото поставяне зад граница на текста е в Кралския драматичен театър в Стокхолм, Швеция (реж. Елън Лам). В следващите години пиесата е поставена в цяла Германия, както и в градове като Копенхаген, Атина, Женева и Киев.
Торстен Бухщайнер е правил драматургични резиденции в страни като Дания, Испания, Русия и Гърция. Освен пиеси пише и киносценарии.

За спектакъла:
Пиесата „Нордост“ е реализирана на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ през 2010 г. под режисурата на Василена Радева със заглавие „Нордост – приказка за разрушението“.

Текстът използва изцяло изказвания на оцелели заложници от терористичния атентат от 2002 г. в московския театър на Дубровка. Бухщайнер използва монтажния принцип и написва трите монолога на Олга, Тамара и Зура. Те разказват своите истории отпреди и по време на атентата. Отлгадълго е събиралапари, за да може да купи билети за мюзикъл и да заведе своето семейство.Тамара е лекар от бърза помощ и е в една от повиканите линейки пред театъра, а в последствие разбира, че майка й и дъщеря й са вътре. Зура е един от чеченските атентатори. В спектакъла Василена Радева използва документални кадри от репортажи и изказвания по време на атентата.

Награди и номинации за спектакъла:
Награда „Аскеер 2010“ за Водеща женска роля на Ангелина Славова за ролята на Олга
Награда „Аскеер 2010“ Изгряваща звезда на ВасиленаРадевазапостановката „Нордост – приказка за разрушението“
Номинация „Аскеер 2010“ за Театрална музика на Мартин Каров
Номинация „Икар 2011“ за Главна женска роля на Ангелина Славова за ролята на Олга
Номинация „Икар 2011“ за Режисура на Василена Радева
Награда „Икар 2011“ за най-добър спектакъл.

Сподели в: