Нека София диша

На 18 август, в неделя, София вдиша "Ветрове от цветове". Улица "Пиротска" стана домакин на третата неделя от лятното издание на "София диша 2013".

Голям интерес предизвика плакат с надпис "Нека София диша", който един художник рисуваше в момента. Освен призива на плаката беше изобразена паметника на девойката София с противогаз на лицето и герба на столицата ни с нарисуван бял дроб. Надяваме се да разберем дали транспаранта ще бъде изложен някъде за постоянно.

Освен познатите вече щандове на hand made керамика, чанти и бижута, интересно беше представянето на "Комплот колектив". Те показаха Зоетроп (zoetrope) или известен също и като "Колелото на живота". Това всъщност е уред за раздвижване настатични изображения – барабан с прорези, в коитосепоставя хартиена лента. На нея има поредица от картинки, които при завъртване науреда ненадейно оживяват.

Минувачите се дивяха и на електронните бижута – колиета, обеци и гривни, направени от кондензатори, диоди, резистори и др.

Зрителите в недоумение се спираха и пред кутиите на Калина Христова – графичен дизайнер – и проектът й Make Change, за който предстои да говорим по-подробно с нея.

Малчуганите се радваха на клоунско шоу и на многобройни работилници за желаещите да изцапат ръцете си на грънчароското колело, да сгънат цвете от хартия или да си направят сами бижута.

София пое поредната голяма доза изкуство наведнъж. Очакваме с нетърпение следващият прием, на 25 август, за да се потопим в музикално-танцовата терапия на фестивала, този път на бул. "Витоша".

Още снимки разгледайте на фейсбук страницата ни:

Прочетете още:
София подиша със слово, мед и сливи

 

Сподели в: