"Неистински пейзажи" ще покаже Лора Русинова

Изложбата "Неистински пейзажи" на Лора Русинова ще бъде открита на 23 септември 2008 г. в софийската галерия "Аросита" и ще продължи до 7 октомври 2008 г.

Лора Русинова е родена през 1969 г. в София, където завършва художествената гимназия. От 1988 г. живее и твори в Стокхолм.  От 1993 до 1995 г. учи графика в Графикскулан в Стокхолм. Завършва Художествената академия към Умео Университет през 2000 г. с титла магистър – “Master of Fine Arts”. В периода 2006-2008, наред с творческата си дейност, специализира история на китайското изкуство в Стокхолмския университет. От август 2008 г. живее в Сеул, Южна Корея, където учи корейски език в Националния университет на Сеул и подготвя докторска дисертация на тема “Традицията на Корейското изкуство и естетика и връзката и със Западноевропейското художествено творчество” (The Тradition of Korean Art and Aesthetics and its Relationship with Artistic Creation in the West).

Връщането в родината след две десетилетия е като сън за един художник – номад. В съня спомените не подражават на природата.
Те се явяват като застинали кадри от някогашен филм. С времето кадрите са изтъняли. Светът извън обсега на ежедневния ни визуален опит е станал неуловим. Всяко нещо е на мястото си, но е изгубило свойствената си форма – точно както в днешния наш свят. Водата на Сена изглежда неистинска под светлините на Париж. Токио, гледан от високо, не показва истинския японски пейзаж. Наблюдателят е сложил маска на лицето си, за да преживее пейзажа като истински чрез своето вътрешно зрение…

Пейзажът е неистински дотам, където човек оставя своите отпечатъци: светлините в Токио, Париж, Сеул, Стокхолм, Ню Йорк. Ярки цветове, силни като цветовете на знамената – послания, окачени високо в Хималаите. Човек иска да бъде “там”, а не само “тук”.

Сподели в: