Неизвестно произведение на Щраус звучи за първи път у нас

Напълно неизвестно произведение на един от най-популярните композитори за всички времена – Йохан Щраус, ще звучи за първи път у нас на 1 януари 2013 г. в зала 1 на НДК от 18.30 часа. Става въпрос за „Кадрил на творците”, който е част от програмата в традиционния Новогодишен концерт. Произведението е изградено като „музикален пъзел” от популярни мелодии на известни композитори .

Изненада е на маестро Табаков, който заедно със Симфоничния оркестър на БНР, ще поведе публиката на „Пътешествие по Дунава” в първия ден от новата година.

           „Всяка година се стремя да изненадвам и провокирам хората с нещо ново и различно. Публиката трябва да се развива и обогатява”, твърди диригентът.

За празничния концерт той и колегите му са подбрали творби на Шуберт, Лехар, Барток, Марин Големинов, Панчо Владигеров и др. Всички композитори са от държави, през които минава река Дунав. Към програмата може да се привлекат и композитори от други дунавски държави като например Сърбия, издаде маестрото днес.

Концертът е съпътстван от изложба, наречена също „Пътешествие по Дунава”, която е отворена за посетители до края на декември. Осъществява се с помощта на Унгарския културен институт, посолствата на Австрия, Германия и Румъния, както и на World Wide Fund for Nature (WWF). Фотокартините от страни по течението на Дунав могат да се видят през целия декември във фоайето на партера в НДК.

Организатори на събитието са Националния дворец на културата, Българското национално радио и Българската национална телевизия. Концертът е кулминация на възобновения Новогодишен музикален фестивал, а билетите за него вече са в продажба в билетния център на НДК и в мрежата на Eventim (www.eventim.bg) на цени от 30 до 70 лв. Фестивалът вече започна с концерт на Мариза на 1 декември, а в афиша са Хосе Карерас (10 декември), Vienna Mozart Orchestra (14 декември) и Конча Буйка (18 декември). Ще бъде представен и спектакъла на Нешка Робева „Кармен от факултета”. Вчера отвори врати и традиционния „Софийски международен панаир на книгата”.

Сподели в: