Нежни цигулки ще свирят хард рок в столичен клуб

На 24 април от 20:30 часа в столичния клуб „Алкохол” „Стрингс” ще представят новата си клубна програма от авторски пиеси и вечните рок парчета.

Струнният квартет – Венета Георгиева (цигулка), Нора Калчева (виолончело), Дора Първанова (виола) и Радина Радева (цигулка) ще излязат на сцената, подкрепени от музикантите: Огнян Кьосовски (барабани), Василий Райков (пиано); Мартин Стоянов (бас китара); Васил Първановски (китара); Боян Георгиев (перкусии).

В момента групата завършва записите на новия си албум, изцяло с авторски композиции. В него се преплитат рок звученето и фолклорните мотиви, което представлява изключителният почерк и стил на "Стрингс". В този смисъл младите инструменталистки нямат еквивалент в родния музикален пазар. По енергия и стил са сравними единствено като «женския отговор» на "Апокалиптика". Не случайно момичетата са поканени от финландското чело-рок трио да подгряват концерта им на 31 май 2008 в Каварна.

Знаковите пиеси на струнния квартет "Стрингс" – "О.К.", "Зайди" и "Молитва”, стъпили на българското фолклорно звучене, са част от саундтрака на филма "Авантюрата Хамлет", представен в рамките на кинофестивала София филм фест.

История на групата

Група StrringS е създадена през 2001 г. по подобие на английския "Бонд", която да изпълнява атрактивно, с възможностите на класическите инструменти, популярна музика и авторски композиции.
По-късно момичетата,които са възпитанички на Национална музикална академия "Панчо Владигеров”,  решават да избягат от клишето Бонд и да създадат свой собствен стил, съчетавайки в изпълненията си електроника, рок и етно, като в някои композиции се обръщат и към българския фолклор. Музиката им е заредена със страстта на младостта и с неравноделността на кръвта им!

В началото на март 2003 г. StrringS изнасят концерт в немското посолство в България и записват изпълненията си за презентационен диск на немска фирма в България, изготвен от рекламна агенция "Деа". Това са и първите записи на групата в "Graffitti Studio", гр. София.
През 2003 г. директорът на Младежкия оркестър на Класик ФМ радио  Васил Димитров  кани квартетът да свири в интригуващия проект „Класика в Рока” с популярни рок композиции, изсвирени от StrringS и симфоничен оркестър. Зала „България” никога не е била толкова пълна. Концертът е посветен на Деня на влюбените – 14 февруари и е първата голяма медийна изява на групата, заснета и излъчвана по национална телевизия.
Оттогава музикалната кариера на StrringS се развива стремително напред – следват: първи сингъл и видеоклип с тяхната авторска композиция „О.К.”; участия в различни проекти и престижни събития –  съвместното им участие със световно известните челисти от "Апокалиптика". Неотдавна StrringS се изявиха на една сцена  с българските рок музиканти на фестивала Рок в Рила, на 25 август и заедно с БТР в Лом – 16 септември.

Следващата амбициозна задача на StrringS е подготвянето и реализирането на първия им самостоятелен албум.

Сподели в: