Недко Солаков е сред 100-те най- влиятелни художници в света

Българският художник Недко Солаков е сред 100-те най-влиятелни художници в света, съобщава БГНЕС. Българинът се нарежда на 32-ро място в престижната годишната класация на стоте най-силно открояващи се художници "Кунсткомпас", публикувана от списание Мanager magazin.

Най-влиятелните съвременни художници в света за 2009-а година са германците Георг Базелиц и Герхард Рихтер. На трето място в класацията е американецът Брус Науман, следван от германеца Зигмар Полке, италианеца Маурицио Кателан, датчанина Олафур Елиасон, германеца Анселм Кифер, американците Ричард Сера и Майк Келе и южноафриканеца Уилям Кентридж.

Сред тях тази година е и българският художник Недко Солаков, който заема 32-ро място. Солаков е известен с включването на редица нетрадиционни елементи в творбите му, с интереса си към социално, провокативно и интерактивно изкуство, пише Дойче веле. Голямата промяна в творчеството на Недко Солаков започва през 90-те години и е свързана с участия в многобройни групови изложби и биеналета, в конференции, уъркшопове, изнасяне на лекции, организиране на самостоятелни изяви. Художникът постепенно се превръща в една от водещите фигури на съвременното изкуство, признание за което е и включването му сега в най-престижната класация. Много от произведенията на Солаков са притежание на големи музеи и публични частни колекции. Може би най-популярната му творба е "Черно и бяло", показвана на много места по света: двама души постоянно боядисват стените на галерията в черно и бяло, един след друг, така че пространството никога не е нито черно, нито бяло – метафора на света, в който живеем.

Сподели в: