Неделчо Нанев откри изложба в памет на своята съпруга

На 11 април 2009 г. в село Черноморец в малката зала на читалището, известният български сценарист, режисьор и художник Неделчо Нанев откри изложба "Възпоменание". Тя е посветил на паметта на неговата съпруга, починала преди една година. Неделчо Нанев е хуожник на такива култови филми като "Крадецът на праскови", "Бъди щастлива, Ани", "Любимец 13" и др.

"Тази изложба за мен има семейно-интимен характер – споделя художникът – защото тя говори за нашия живот, за семейството ни. Аз имах нуждата да я направя и то тук, в родното село на съпругата ми, където всички хора я познаваха. Чувствах го като дълг към паметта й, който трябваше да осъществя.

В изложбата съм включил картини от първите години на нашето запознанство до последните дни от живота й. Тук има много нейни портрети, пейзажи, на които тя присъства, портрет на баща й. Включил съм и творби, които съм рисувал в нейно присъствие. Тя е била някъде около мен и спомените за това са толкова живи.

Включил съм част от картините си от изложбата „Черноморски изгреви, тракийски залези”, някои миниатюри, творби от пребиването ни в Алжир. С тази изложба искам да разкажа за семейството ни,  затова, че в него е живял художник, който е претворил мигове от живота им, че са създали друг добър и талантлив художник, нашия син.

Изложбата ще престои известно време в залата на читалището в с. Черноморец. Бих им подарил един от портретите на жена ми – първия, който съм нарисувал през зимата на 1965 год., но само, ако го приемат уважително. Не искам да отиде в някой фонд, защото ми е много скъп, както и всичко, свързано с нея, допълва Неделчо Нанев."

Сподели в: