„Неделни разговори за душата“ от Опра Уинфри

Трансформиращи и вдъхновяващи прозрения от срещите и с невероятни личности в култовото предаване

Опра Уинфри – „кралицата на медиите“ – се нарежда сред най-авторитетните и уважавани обществени личности на нашето време. Определяна е като най-влиятелната жена в света и един от най-големите филантропи в американската история.

В сборника тя събира за пръв път най-съкровените и затрогващи моменти на просветление от „Неделни разговори за душата“. Телевизионното предаване вдъхновило милиони зрители и удостоено с три награди „Еми“. Книгата има десет глави – всяка една е важен етап от духовното пътешествие на самата авторка и започва с есе, написано лично от нея. Безценна колекция от най-значимите беседи на Опра с едни от най-уважаваните духовни лидери. Визионери като Тони Робинс, Ариана Хъфингтън и Шонда Раймс споделят какво са научили, търсейки смисъла на живота си. Световнопризнати духовни учители като Екхарт Толе, Мариан Уилямсън и Уейн Дайър обясняват сложните ни връзки с егото и изцелителните сили на любовта, а бестселърови автори като Черил Стрейд, Елизабет Гилбърт и Елизабет Лесър обсъждат прошката. С над 100 красиви фотографии, много от които направени в имението на Опра в Калифорния, където се заснемат „Неделни разговори за душата“.

Израстнала в бедност, дете на самотна майка тинейджърка и жертва на насилие в продължение на години, Опра Уинфри постига нечуван успех като медиен предприемач, развива редица благотворителни каузи, и става най-влиятелната жена в САЩ. Кариерата й започва случайно, когато в местно радиопредаване в Тенеси на шега я молят да прочете новините. Тя се справя толкова добре, че става първата чернокожа водеща на новините. През 1983 г. вече води собствено предобедно шоу, а три години по-късно стартира легендарната телевизионна програма „Шоуто на Опра Уинфри“. Култовото шоу се излъчва над две десетилетия и е история за безпрецедентен медиен успех и висок професионализъм, подчинени на идеята за уважение към интересите и потребностите на зрителя.
Опра е водещ и главен продуцент на едни от най-гледаните и награждавани предавания.  Получава почетна степен от Харвардския университет и е удостоена с „Президентския медал на свободата“. Тя успява да създаде уникална връзка с хората по света и да носи просветление и надежда на милиони зрители.

Ако искаш да живееш по-осъзнато и с широко отворено сърце, нека пътуването ти започне с „Неделни разговори за душата“. Опра Уинфри.

Книгата излиза на 29 май.

Кратки откъси

1.
Това никога не ми е хрумвало.
Кратко изречение, към което съм се стремяла във всяко интервю.

То притежава духовната сила да преодолее всяка преграда. Има такава тежест, че може да ни изтръгне и от най-дълбокото отчаяние. Може да разкрие път към най-благодатните откровения.

Всички ние търсим едно и също нещо. Споделяме общото желание да постигнем най-достойната версия на истинската си същност.

2.
Вярвам, че част от призванието ми на Земята е да помагам на хората да откриват онези идеи, които разширяват разбирането им за това какви са действително и какви могат да бъдат. Затова и създадох предаването „Неделни разговори за душата“. След като заснех над двеста часа вдъхновяващи интервюта, в мен започна да се заражда идеята за книга с духовни послания, които изпълват душата, вдъхновяват те и остават завинаги в теб.

Едно знам със сигурност: че най-ценният подарък, който можеш да си направиш, е да отделиш време да подхраниш уникалната същност на душата си. И твоят живот, също като моя, се разгръща според собственото ти верую. Никой не е преживял това, през което си преминал ти, не и по абсолютно същия начин. И въпреки това, болката ни е еднаква. Мъките и тъгите, радостите и триумфът ни свързват с нишката на общочовешкото. Колкото по-скоро осъзнаем тази връзка, толкова по-извисен става животът ни.  От духовните уроци тук ще разбереш, че с всяко решение отстояваш уникалната същност на живота си.
Големият американски митолог, философ и автор Джоузеф Кембъл някога е казал: Привилегията на живота е да бъдеш себе си.

3.  МАЛАЛА ЮСАФЗАИ

ОПРА: Малала, довърши следното изречение. Вярвам…
МАЛАЛА: Вярвам и със сигурност знам, че ако си твърдо отдаден в сърцето си, ако имаш любов в сърцето си и искаш да направиш нещо по-добро, целият свят и цялата Вселена помагат на теб и твоята кауза. А аз имах тази простичка мечта от едно изречение: че искам да видя всяко дете да ходи на училище. Нея отстоявах, нея отстояваше и баща ми в малката пакистанска долина Суат, и тръгнахме по този път, а той сега ста

ва все по-хубав и се разширява с всеки изминал ден.

4. АРИАНА ХЪФИНГТЪН

Тъй като съм една обсесивна, властна личност, трябваше нещо наистина лошо да ме разтърси. Разбира се, слава богу, не толкова лошо, че да застрашава живота ми. Но на 6 април 2007 г., две години след като бях основала „Хъфингтън Поуст“, буквално се сринах от умора. Ударих главата си в бюрото, счупих челюстна кост и ми направиха четири шева на лявото око. Имах голям късмет, че не изгубих окото си. …
И откриха, че нямам медицински проблем, а всичко се дължеше на начина ми на живот и приоритетите ми. И докато чаках – нали знаеш, болничната чакалня е прекрасно място да си зададеш големите житейски въпроси, – се запитах: Това ли е успехът? Според общоприетото схващане, бях преуспяла. Но според каквото и да е разумно разбиране, ако лежиш в локва от собствената си кръв на пода в офиса ти, тогава не си преуспял. Най-важното нещо, което искам хората да разберат, е, че не могат да

правят компромиси с важните неща.

5. ЕЛИЗАБЕТ ГИЛБЪРТ

ОПРА: Дали просто липсата на вътрешен баланс не се е отразила пагубно на брака ти?
ЕЛИЗАБЕТ ГИЛБЪРТ: Беше съвкупност от различни неща, изникнаха непреодолими несъответствия, но няма да виня него за това. Защото истината е, че беше много повече вътрешен вулкан, отколкото нещо друго.
ОПРА: За теб ли?
ЕЛИЗАБЕТ: Да. Бях осъзнала, че животът ми вече не ми пасваше и само щеше да се влошава.
ОПРА: О, животът ти вече не ти е пасвал. Нека поспрем тук за миг. „Животът ми вече не ми пасваше.“
ЕЛИЗАБЕТ: Не приличаше вече на мен. Приятели идваха у дома и казваха: „Не мога да повярвам, че живееш в тази къща“. А аз отвръщах: „Прекрасно е. Наистина съм щастлива“. Само че не беше така. … В много важни моменти в живота си съм се колебаела. Бяха наравно „за“ и „против“. Искам да направя това, не искам да направя това. Не исках да преча на развоя на събитията, затова винаги се съгласявах.

6. ПАУЛУ КОЕЛЮ

ОПРА: Добре. Ще се съглася. Всеки човек си има лична легенда. Но първо, какво представлява личната легенда?
ПАУЛУ: Тя е причината да си тук. Толкова е просто. Разбираш ли? Тук си, за да почетеш нещо, което се нарича чудото на живота. Може да си тук, за да изпълниш дните и часовете си с нещо безсмислено. Но знаеш, че има причина да си тук. И тя е единственото, което те въодушевява. А разбираш, че предаваш личната си легенда, когато правиш нещо без въодушевление. И още по-лошото е, когато използваш удобното оправдание, че не си готов. А това е просто оправдание. Не, не съм готов. Трябва да изчакам правилния момент. Нали трябва да изхранвам семейството си. Хайде, стига. Семейството ти иска да те види щастлив. Дъщеря ти. Съпругът. Съпругата. Те не искат да ходиш на работа, която мразиш. Даже и да печелиш много.
ОПРА: Добре. Ето че даде един важен признак, по който да разбереш, че следваш личната си легенда. Тя е това, което ти носи въодушевление в живота. Ти я наричаш лична легенда. Аз я наричам лично призвание. Всеки си има причина да е тук. Всички ние сме призвани да сме тук. И разбираш дали си на правилния път, според това дали той те въодушевява. Ето така разбираш.
ПАУЛУ: Напълно вярно. Ние знаем причината да сме тук. Не знаем дали сме поели по правилния път. Но ако сме достатъчно честни, Бог ще ни напътства. Даже и да кривнеш, разбираш ли? Бог ще знае, че сърцето ти е чисто. И те връща обратно на пътя.
ОПРА: Защото Животът се изправя, за да те посрещне.
ПАУЛУ: Точно така.

Сподели в: