Невероятно джаз трио начело с Елиане Елиас зарадва българската публика

Вечерта на 11 април 2008 беше великолепно музикално преживяване за всички в зала 1 на НДК. В рамките на фестивала Sofia Jazz Peak 2008 бразилската джаз дива Елиане Елиас изнесе концерт, който трая около час и половина и ни срещна отблизо с красотата и нежността на бразилската музика. На блестящата певица и пианистка акомпанираха басистът Марк Джонсън (съпруг на Елиас), както и барабанистът Джоуи Берън – двамата музиканти, с които е записан новият й албум “Something for You”. На концерта чухме няколко композиции от този албум, посветен на великия пианист Бил Еванс, няколко джаз стандарта и още композиции на Евънс, негови стари пиеси, които преди не са били представяни пред публика, и любими бразилски песни от Жобим – Desafinado, Chega de saudade …

Освен албумите си с бразилска музика, от нейната дискография си проличава, че тя със също такава лекота изпълнява трудни класически композиции. Има дълбоки и обширни познания в джаз музиката. На концерта Елиас се доказа като силен инструменталист с въображение. Оригиналните й композиции и интерпретации докосват сърцата на публиката със своето премерено и страстно изпълнение. Боса нова композициите й оживяваха публиката и затвърждаваха впечатлението, че тя е изключително космополитна личност, когато става дума за музика. 

Елиане Елиас е сред най-ерудираните и интересни джаз артисти изобщо. Вече повече от 15 години, тази изключителна дама разкрива на света и своето безспорно умение да пее. И то така както може да го направи един истински музикант – интелигентно, с прави тонове, без да разпява гласните, сдържано и аристократично, и всичко това с брилянтно чувство за суинг.

След края на концерта, възторжената публика извика на бис триото. Те заредиха публиката с  изключителна интерпретация на музиката на Антонио Карлос Жобим. Изпълниха две от най-известните песни “The Girl from Ipanema” и  “So Dance Samba”, с което затвърдиха приятното чувство и ни оставиха да си тръгнем ликуващи.  

Сподели в: