Невероятната танцова трупа Пилоболус““

Pilobolus Crystallinus е слънцелюбива гъбичка, която расте по дворовете и пасищата. Тя е палаво създание – висока само един сантиметър, а изхвърля своите спори на височина два метра. Точно над гърба на кравата. Пилоболус също така е една необикновена танцова трупа, понастоящем в своята 36-та година на еволюция.

Пилоболус, този единствен по рода си арт организъм се заражда в благотворната почва на  класа по танцово изкуство на Колежа в Дартмут, САЩ, през 1971 г. Това, което разцъфтява впоследствие е колективен хореографски процес, който дава на младата трупа силен и нетрадиционен  набор от умения, с които да създава танци.

Днес Пилоболус е водеща американска танцова трупа с международно влияние. Но тя не е загубила своята първоначална идея и си остава колектив от посветени на танца хора, с трима художествени директори и седем танцьори, които създават един от най-популярните и разнообразни репертоари в света. Като твори танци вече повече от три десетилетия, трупата доказа своето място като артистичен колектив със забележителна плодотворност и жизненост.

Седалището на Пилоболус е в Уошингтон Депо, Кънектикът, като трупата танцува за публика по сцените и телевизията по целия свят. Нейни творби са в репертоара на водещи танцови трупи – Балетните състави на Джофри, Фелд, Охайо, Аризона и Аспен / Санта Фе; в Бале Насионал де Нанси е де Лорен и Бале дю Рин във Франция, Балет Верона в Италия. Пилоболус си сътрудничи и с други организации, включително Националния Театър на Глухите, Хор Монтеверди и Английски Барокови Солисти, с диригент Джон Елиът Гарднър; Танцовия Фестивал на Джейкъб Пилоу.

Трупата е получила престижни награди, в това число наградата на Берлинските критици, наградата Брандайс, наградата на Театрален Събор Ню Ингланд, както и наградата Праймтайм Еми за забележителни постижения в културните програми. През юни 2000 г. Пилоболус получи наградата на Американския Танцов Фестивал Самюъл Х. Скрипс за цялостно постижение в хореографията, а през 2004 г. на трупата бяха посветени 60 минути по телевизия CBS. През 2006 г. Роби Барнет, Майкъл Трейси и Джонатан Уокън получиха Приза на Кенет и Харл Монтгомъри на Колежа в Дартмут.

Физическият израз в творбите на Пилоболус не произлиза от традициите на танцовия кодекс, а е изобретяван в процес на интензивни импровизации и творческа игра. Този процес се радва на изключителени интерес, поради което и бе създаден Института Пилоболус през 1991 година. Той представлява образователният клон на трупата, който преподава използването на хореографията като модел на творческо мислене във всяка област. Дейностите на Института включват проекти за Института към Линкън Сентър, Музикалния Център на Лос Анджелис, Джулиърд Скул и образователната програма за театрални изкуства Джойс, както и семинари за лидерство при училище Уортън на Университета в Пенсилвания. Института Пилоболус  поддържа постоянно Програма за Театрални Умения към Университета в Йейл.

През 1996 г. Пилоболус оснавава Пилоболус ТОО, трупа от само двама танцьори. Тя представя пълна програма от солови изпълнения и дуети. Идеята зад Пилоболус ТОО е да прави представления на малки сцени, което позволява на трупата да представя своето изкуство в отдалечени провинциални райони в страната.

Нашият трети клон е Пилоболус Криейтив Сървисиз. ПКС създава телевизионни рекламни клипове за компании като Мобил, Тойота и Блумингдейлс; създава изпълнения за корпоративни клиенти като IBM, United Tcehnologies, Dupont, Merck, Procter & Gamble, Genzyme, TAP Pharmaceutocals, Phillips, TASTE и TED Conference, ПКС прави гала представления за Joe Boxer, Marithe Girbaudq MAC Cosmetics и Krizia. Те хореографират и танцуват на шоуто на лед на Брайън Бойтано по телевизия NBC, сътрудничат си с Рокетс и хореографират творба за Смитсъновия Национален Музей на Американските индианци. През 2007 година, Пилоболус представи шест кратки, но високо оценени творби по време на 79-тата годишна церемония по раздаването на наградите на Филмовата Академия (Оскарите). Нашата най-нова книга, публикувана от Roaring Brook Press, се нарича „Човешката азбука” и се продава в книжарниците на САЩ.

Сезон 2007-ма отбелязва 36-та годишнина на Пилоболус. Трупата продължава да расте, като разширява и усъвършенства своите необичайни творчески методи, създали вече 95 хореографски творби. Макар вече да е наложена и влиятелна трупа в света, Пилоболус си остава все така новаторска и пълна с изненади, както в самото начало.

ПРОГРАМАТА НА 7-МИ ДЕКЕМВРИ 2007 В ЗАЛА 1 НА НДК

AQUATICA (2005) АКУАТИКА
Момиче на брега на морето. Раковина. Вълните прииждат и я отвличат надълбоко. Плашещ, мистериозен и в крайна сметка игрив, светът на Акуатика е завладяваща медитация, разположена на дъното на океана. Приказка, която използва екзотичните образи на океанските създания, за да изследва дълбините на човешката психика. Изпълнена с главозамайващи скокове и невероятни форми, Акуатика е едновременно съвсем нова творба и класически Пилоболус.

PSEUDOPODIA (1973) ПСЕВДОПОДИА

Разтърсващо сколо върхи перкусионна партитура – девойка-бръшлян се вие по сцената. Усилията да преодолееш ограниченията, които ти поставя собствената ти душа.

UNTITLED (1975) НЕОЗАГЛАВЕНО

Дует за шестима. Викторианска фантазия, която проследява живота на две млади жени. Докато играят в градината, при тях идват двама ухажори. След кратко запознанство жените раждат други двама мъже. Постепенно се разгръща сложното взаимодействие между шест характера, разкрива се противоположната симетрия на женския живот от невинната младост до носталгичната старост.

Изпълнена с игрива ирония и бурлескови ескапади, тази творба ще ви забавлява до момента, в който усетите дълбочината на множеството й артистични внушения. Смешното и тъжното във вечната игра между мъжа и жената..

GNOMEN (1997) ГНОМЕН

Класически мъжки квартет на Пилоболус. Лирично изследване на човешките отношения, предадено чрез невероятно изобpетатален телесен език.

MEGAWATT (2004) МЕГАВАТ

Наелектризиращо преживяване. С газ до дупка, изпълнена от пълния състав на трупата, тази твроба представлява смес от разтърсваща енергия  и ироничен поглед към излишествата на високоволтажния свят, в който живеем. Ултра динамични движения върху музиката на Примус, Рейдиохед и Скуеърпушър, дъхът ви ще спре при тази демонстрация на физическата издръжливост и сила на човешките тела.

Сподели в: