Невероятен концерт на Максим Венгеров се състоя в зала 1 на НДК

Осемнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ стартира в петък – 30 март, с концерт на феноменалния руски цигулар Максим Венгеров.

Изпълнители: Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Максим Венгеров.

Фотограф: Иво Чупетловски

На 30 март в зала №1 на НДК от 20:00 ч. беше представена стилна програма от творби на Йоханес Брамс – Концерт за цигулка в ре мажор и Симфония №1 в до минор. „Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ и е включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Забележителният цигулар Максим Венгеров е сред музикантите, които предизвикват възторга на публиката по целия свят. Неговите изпълнения,  наситени с енергия и всепоглъщаща страст, му спечелват признанието на един от най-великите музиканти на нашето време, който владее инструмента до абсолютно съвършенство. Роден през 1974 близо до Новосибирск, Максим учи цигулка при проф. Захар Брон. Носител е на награди от конкурсите „Виенявски“ и „Карл Флеш“. Усъвършенства се под влияние на инструменталистите и диригентите, с които свири. Един от тях е великият Мстислав Ростропович, с когото записва цигулковите концерти на Прокофиев и Шостакович. Тези записи получават награди „Грамофон“ и две номинации за „Грами“. През 1994 година Максим Венгеров работи и с Даниел Баренбойм, който също повлиява много върху професионалното му съзряване.

През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант посланик на УНИЦЕФ. С тази почетна титла той изнася концерти в Уганда, Косово, Тайланд, прави ежегодни турнета в Европа, САЩ, Япония, Китай, Сингапур, Корея, Австралия. През 2000 година сключва договор със звукозаписната фирма EMI. Максим има световна репутация като преподавател, а ръководените от него майсторски класове са изключително популярни и атрактивни. От 2005 година е професор в Кралската музикална академия – Лондон. През 2008 година, поради заболяване на ръката, Венгеров обявява своето решение да прекъсне за известно време кариерата си на цигулар и се насочва към педагогическа работа и дирижиране. От началото на 2011 г. той отново се завръща на сцената като изпълнител на цигулка.

Найден Тодоров е сред ярките представители на младата генерация български диригенти. От сезон 2004-2005 той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от 2008 е неин главен гост-диригент. В периода 2006 – 2016 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе. От началото на 2017 г. той е директор на Софийската филхармония.

Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Остеррайхер и проф. Урош Лайовиц във Виенския университет, където завършва като бакалавър през 1996 г., след това специализира в Музикалната академия „Рубин“ в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. През 2001 г. получава магистърска степен в Нов български университет, а през 2004 защитава докторат в Лондонския университет. Получава награди от наши и международни конкурси, Словашкия музикален фонд, „Ротари клуб“ – Виена, фондация „Боргезе“, наградата „София“, „Кристална лира“, „Златно петолиние“ и др. Найден Тодоров дирижира представителни български и чужди оркестри, гостува на десетки фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ. Маестрото е избран за „Музикант на годината“ за 2012 г.

Сподели в: