Невена Цонева: Стремя се да правя авторски песни

Невена Цонева стана известна на публиката като първия Мюзик айдъл на България. Младото момиче успя да покори зрителите с чар, емоция и прекрасен глас. След като победи в музикалното шоу, Невена завладя публиката с няколко супер успешни хита – „За тебе песен нямам“, „Жестока“ (дует със Слави Трифонов“, „Името ми“, „Zoom“ (заедно с Мариус Мога от „Моранди“).

Невена издаде дебютния си албум „Без страх“ през 2007г., продуциран от музикалната компания „Вирджиния Рекърдс“. След няколко бурни медийни скандали и размяна на обвинения, младата певица изненадващо напусна компанията през 2009-а.

Потърсихме Невена за коментар за случилото се с нейните продуцентите и я попитахме кога отново ще я видим на сцената. Защото тя е един от най-успешните и талантливи български изпълнители, и определено липсва на публиката…

Работите ли над нов музикален проект и какъв е той?
Да, работя върху някои неща, но все още не мога да издам нищо, тъй като не са финализирани. Когато съм готова със следващите си стъпки ще стане ясно.

Изписа се много за вашия конфликт с „Вирджиния Рекърдс“. Дали може да кажете защо точно се случи разрива между вас?
В общи линии загубихме доверие помежду си и се породиха прекалено много усложнения във взаимоотношенията ни, а аз нямах желание повече да работя под натиск. Това за мен вече е минало и нещата, към които се стремя сега, са нови и комерсиални песни, и най-важното – хората да ме виждат такава, каквато съм, а не такава, каквато някой на всяка цена е решил да бъда. Сега съм щастлива.

Кой Ви продуцира сега?
На този етап нямам договор с никого, но много скоро това може да се промени…

Каква мечтаехте да станете като малка?
В интерес на истината, когато бях малка, т.е. 5-6 годишна, се бях зарекла никога да не ствам певица. Бях много свита и притеснителна и не можех да си обясня как може човек, който се изявява пред толкова много хора и под такива силни прожектори, да не „умира от притеснение”. Но съдбата си знае работата… малко след това открих, че пеенето ми се отдава и гласът ми започва бързо да се обработва и развива, а това ми даваше голям стимул. От тогава до този момент не съм се занимавала с нищо друго освен с музика. И думата не е – „мечтала”, аз бях „сигурна”, че ще стана известна певица!

За какво мечтаете да ви се случи през 2010-а година?
Искам да направя поне 10 хита!

Помните ли първата песен, която изпяхте?
„Сцената обичам лудо”

Кой е музикантът, който ви вдъхновява?
Венелин Венков е най-голямото ми вдъхновение!

Харесвате ли новите музикални идоли – Тома, Маги Джанаварова?
Да, те са страхотни млади и талантливи хора, а аз искрено им пожелавам да правят това, което искат, и то да бъде успешно! Бъдещето е пред нас!

Направихте супер успешни дуети с няколко различни изпълнители. Мислите ли за нови дуети?
Не, не мисля! Определено целта ми в момента е да наблегна именно на самостоятелни песни. Едно от нещата, които не ми харесваха, докато имах отношения с бившите си продуценти, беше това, че повечето песни бяха в дует или трио, а така постепенно губех индивидуалността си като изпълнител.

Бихте ли работили извън България?
Със сигурност, но за да се случи това, ще се стремя към авторски песни, а не към кавъри.

Какво все още не ни достига, за да нямаме световна музикална звезда от България?
Проблемът не е, че не ни достига нещо, а че повечето български изпълнители се опитват да подражават на западните, вместо да направят нещо различно. За мое огромно съжаление, това ме води до извода, че ни е срам от това, че сме българи. Един прост пример: как българин ще направи впечатление на негър с негърско пеене или как един негър ще пробие в България с народно пеене? Отговорът е – никак. Трябва да се стремим към различното и индивидуалното, а не да копираме.

Налага ли се да правите компромиси заради професията Ви?
Да, и това е съвсем номарално. Внимавам винаги да се наспивам, защото сънят е най-важното за гласа, алкохолът и цигарите също са много вредни. Старая се да не ходя в запушени помещения или заедения, а алкохол си позволявам твърде рядко и по малко, и никога преди участие. Голям компромис е личното време с роднини и близки, случва се много рядко.

Сподели в: