Невена Калудова и Филип Аврамов отличени с А`Аскеер

Театър 199 "Валентин Стойчев" със спектакъла "Приятнострашно" е абсолютният победител след церемонията за връчването на 20-ите награди "Аскеер". Пиесата на Яна Борисова, поставена от Галин Стоев, заслужи двете най-високи награди: за най-добро представление и за режисура в силна конкуренция (номинациите).

„Nordost – Приказка за разрушението" от Торстен Бухщайнер в Младежкия театър „Николай Бинев" е другият спектакъл с две престижни награди „Аскеер": за режисьорката Василена Радева – в категорията „Изгряваща звезда", и за Ангелина Славова за водеща женска роля. Деян Донков получи наградата за водеща мъжка роля с Лопахин във „Вишнева градина".

Отличията за поддържащи роли взеха Невена Калудова за ролите на младата Фани и старата Фани в „Грозният" в Театър „София" и Филип Аврамов като Томски в „Дама пика" в Малък градски театър „Зад канала". След четири номинации А`Аскеер в последните десет години  актрисата Невена Калудова получи заслужена награда за поддържаща женска роля на юбилейното 20-то издание на Академия А`Аскеер. Ролята й на старата и младата Фани в представлението в Театър "София" "Грозният" от Мариус фон Майенбург тази година й донесе и номинация ИКАР 2010 в същата категория за най-добра поддържаща роля.

"Искам да благодаря на момчетата от "Грозният", които ги поддържам – каза развълнувано на сцената на А`Аскеер Невена Калудова – да благодаря на режисьорката на представлението Василена Радева, която е мъжко момиче, както и на Театър "София".
                       
През 2001 г. Невена Калудова отново е номинирана с А`Аскеер този път за водеща женска роля на Момичето в „Среднощен град или Зелена стая в шепа дъжд“ от Андрей Филипов, с режисьор Николай Ламбрев, на сцената на  Народен театър.
 
Дебютиращата на софийска сцена с„Грозният” режисьорка Василена Радева бе наградена на юбилейния А`Аскеер в категорията  за изгряваща звезда за представлението "Нортдост". 

Другите награди „Аскеер" за 2010 г.:
Сценография – за втора поредна година – Васил Абаджиев, този път за „Госпожица Юлия" в Народния театър „Ив. Вазов";
Костюмография – Елена Иванова за „Мизантроп" в Народния театър „Ив. Вазов";
Театрална музика – Асен Аврамов за „Нирвана" в Театър „Константин Величков", Пазарджик и „Дама пика";
Съвременна българска драматургия – Георги Господинов за „Апокалипсисът идва в 6 вечерта".

Почетен A`Aскеер бе връчен посмъртно на големия ни театрален режисьор Крикор Азарян. Наградата бе получена от съпругата му Валентина Радинска и дъщеря му Хермина Азарян.

Йосиф Сърчаджиев, един от основателите на наградата преди 20 години,  бе удостоен с „Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, приветстван изключително сърдечно от колегите си.

Вижте още:
Тоалетите на Аскеер 2010 блестяха като Оскари

Сподели в: